IPS/Busani Bafana

Zimbabwelainen start-up haaveilee maailmanmarkkinoista.

Zimbabwessa 36 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista kärsii a-vitamiinin puutteesta. Zimbabwelainen startup-yritys Sky Brands on nähnyt tässä ansaintamahdollisuuden ja alkanut tuottaa ravintoarvoiltaan korkeaa ruokaa. Tähtäimessä on liiketoiminnan kasvattamisen ohessa taistelu hivenaineiden puutetta vastaan.

Clive Takudzwa Gahadzan ja Tinashe Mbiririn perustama Sky Brands on erikoistunut zimbabwelaisilta pienviljelijöiltä ostettujen biofortifioitujen tuotteiden jalostukseen ja levitykseen. Biofortifikaatio tarkoittaa viljelykasvin a-vitamiini-, rauta- ja sinkkipitoisuuden kasvattamista kasvinjalostuksen tai geeniteknologian avulla.

Sky Brands rekrytoi alihankkijoiksi maanviljelijöitä, jotka kasvattavat runsaasti a-vitamiinia sisältävää oranssia maissia ja papuja, joissa on paljon rautaa ja sinkkiä. Viljelijöiltä ostamansa maissin ja pavut yritys prosessoi, pakkaa ja myy eteenpäin.

Zimbabwessa 36 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista kärsii a-vitamiinin puutteesta.

– Kun ystäväni kertoi minulle biofortifikaatiosta, me molemmat näimme siinä mahdollisuuden tulla pioneereiksi biofortifioitujen papujen ja maissin lisäarvoa tuottaviksi tuotteiksi muokkaamisessa. Ei vain Zimbabwessa, vaan koko maailmassa, 28-vuotias Gahadza kertoo.

– Maanviljelijöiden voimaannuttaminen on meille tärkeää, sillä meidän liiketoimintamallimme vaikuttaa noin viidensadan perheen elämään, ja tuotteemme saavuttavat lähes 11 000 kotitaloutta. Vahvistamme tuotteillamme kansakunnan ravitsemuksellista turvallisuutta, Gahadza sanoo.

ILMOITUS

– Perimmäinen tavoite on tarjota terveellistä ruokaa halvimmalla mahdollisella hinnalla.

GRAIN arvostelee

Maanviljelijä Adriel Karima toimittaa Sky Brandsille fortifioituja sokeripapuja, joiden hän väittää myös valmistuvan muita papuja nopeammin. Vaihdos tavallisesta sokeripavusta ravinteilla rikastettuun oli vaivaton.

– Oli helppo vaihtaa lajikkeeseen, jolla oli jo valmiiksi markkinat, Karima toteaa.

Biofortifioitua maissia ja papuja on kiitollista kasvattaa huonommissakin oloissa, sillä parempien ravintoarvojen lisäksi kasvit tuottavat runsasta satoa ja sietävät hyvin niin tuholaisia kuin kuivuuttakin.

Asiassa on kuitenkin toinenkin puolensa, josta muistuttaa kansainvälinen pienviljelijöitä tukeva kansalaisjärjestö GRAIN. Sen mielestä biofortifikaatio unohtaa Afrikan rikkaat paikalliset ruokakulttuurit ja keskittyessään vain muutamaan helposti markkinoitavaan kasvilajikkeeseen se itse asiassa edistää huonoa, ravitsemuksellisesti yksipuolista ruokavaliota.

Englanninkielinen versio