Jos annat, niin anna kunnon joululahja! Et varmaan ylläty, kun sanon, että anna ihmeessä suomalaista työtä, kotimaisia tuotteita. Työllistä suomalaisia, työllistä oman paikkakuntasi väkeä. Sillä on aivan oikeasti merkitystä, ostatko kotimaisia tuotteita ja palveluita.

Älä anna rakkaille ihmisille lahjaksi roinaa ja kertakäyttöroskaa, älä etenkään Kiinasta suoraan tilattuja leluja tai meikkejä, jotka saattavat sisältää vaarallisia raskasmetalleja, kuten lyijyä.

Ei, itse suoraan tilaamasi tavarat eivät ole ”ihan niitä samoja, joita täällä kaupassakin myydään”. Kiinalaisesta nettikaupasta saa myös hyvin todennäköisesti feikki- ja piraattituotteita.

Ai mitä väliä? Esimerkiksi feikkimeikkien takana on usein järjestäytynyt rikollisuus. Kuka sellaista haluaa tukea?

Itse asiassa aikuisilla ainakin rupeaa olemaan kaapit niin täynnä kippoa ja kuppia, ettei sinne kyllä halua yhtään lisää. Mieluummin ottaisin ihmisen siivoamaan turhat pois!

ILMOITUS

Ei hyviin lahjoihin tarvitse paljoa rahaa laittaa. Itse olen joskus opiskeluvuosinani antanut esimerkiksi itsetehtyä sinappia tai konvehteja, joulupipareita ja itse tehtyä hilloa. Semmoista takuulla arvostetaan kiireisenä nykypäivänäkin. Minä ainakin tykkäisin, kun olet käyttänyt aikaa ja vaivaa lahjan saajaa ajatellen. Suuri ero verrattuna huoltoasemalta viime hetkessä ostettuun suklaarasiaan, joka on mielestäni niin sanottu pakkopullalahja: ”Tarvii tollekin jotain ostaa, kun sekin antoi mulle!”

Pienenä avasin pehmeät paketit viimeiseksi. Voi tyhmyyttäni! Siihen aikaan ne sisälsivät Saara-tädin rakkaudella kutomia sukkia ja tumppuja. Saara-tädistä on aika jättänyt, eikä suvussa kukaan enää kudo sukkia toisen paleleville varpaille.

Itse käytän aina paikallisia palveluita, ja toivelistallani onkin vain lahjakortti nokialaiselle kosmetologille. Se olisikin ihana ja tarpeellinen lahja.

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.