Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mikään ei estäne Suomea korjaamasta omistamaansa kalustoaan itse. Maa-, ilma- ja merivoimien sota- ja muun kaluston huoltamiseksi, korjaamiseksi ja uudisrakentamiseksi (kierrätys huomioiden) istuva hallitus voinee tehdä nyt seuraavia toimenpiteitä:

1. Kemiin perustetaan merivoimien sota- ja muun kaluston huolto-, korjaus- ja uudisrakentamisen telakka.

2. Sodankylään ja Rovaniemelle perustetaan hajautetusti ilmavoimien sota- ja muun kaluston huolto-, korjaus- ja uudisrakentamisen työpajat ja tehtaat.

3. Kemijärvelle perustetaan maavoimien sota- ja muun kaluston huolto-, korjaus- ja uudisrakentamisen työpajat ja tehtaat.

Näin tulisi kerralla lisätyksi Suomen tarvitsemia investointeja ja niiden mukana pysyviä työpaikkoja. Samalla tulisi kerralla hoidetuksi myös muutoin paaria-asemaan joutuneen liki puolen Suomen kokoisen maa-alueen teollistamistarve.

Lappi tarvitsee uusia, pysyviä ja teollisestikin kohtuullisen kelvollisia työpaikkoja. Lisäksi tulisivat hoidetuiksi kohtuullisen asiallisesti myös nuo Pohjois-Suomen puolustusvoimatarpeetkin – toki muun Suomen ohessa. Kotimaisin voimin ja osaamisin tehty puolustustyö täyttäisi samalla monien aseellisestakin puolustuksesta huolta kantavien tarpeet nimenomaan kotimaan maanpuolustuksen kannalta.

Näin vältämme kymmenien miljardien haaskauksen ulkomaisten tappotehtaiden ylläpitoon. Sitähän tämä hullunpöhkö uusien lentosotakalujen ostoruljanssi todellisuudessa on.

Juhani Harjunharja
Utsjoki