Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kommentti: Eduskunnan välikysymyskeskustelu voi rauhoittaa hetkeksi kuohuntaa, mutta se ei ratkaise al-Holin leirin vaikeaa tilannetta.

Kansanedustaja, useaan otteeseen ulkoministerinä toiminut Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi eilisessä Ylen A-Talkissa al-Holin suomalaisnaisten ja lasten palautuksesta käytyä keskustelua sivistyneeksi verrattuna sosiaalisen median keskusteluun. Hän pitää sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua häpeänpilkkuna.

Sakari Sirkkusen juontamassa varsin kiivassävyisessä keskustelussa olivat Tuomiojan lisäksi hallituspuolueesta Mikko Savola (kesk.) ja oppositiosta Ville Tavio (ps.) ja Kai Mykkänen (kok.).

Tämä jossain määrin sivistyneeksi luonnehdittu keskustelu sekä eilinen eduskunnan kyselytunti ennakoivat ensi viikon välikysymyskeskustelun kuohuntaa. Keskustelu al-Holin leirin palautuksista on saanut sellaiset mittasuhteet, että Suomeen voisi arvioida kohdistuvan laajamittaisen ulkopuolisten tahojen hyökkäyksen.

Perussuomalaisten Tavio syytti Haavistoa A-Talkissa kovasanaisesti kyseenalaisista ja laittomista toimista, jotka pitäisi tutkia.

Keskustelussa puhutaan massapalautuksista. ”Massa” on 11 naista ja noin 30 lasta, joista osa on alle kouluikäisiä. Kaikki al-Holin leirillä olevat eivät välttämättä halua palata Suomeen.

Pelkoa lietsotaan

Paisuva keskustelu Al-Holin leirillä olevien äitien ja lasten palautuksista osoittaa pelottavasti, miten väärä tieto uppoaa kuin veitsi voihin. Perussuomalaiset ovat puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla levittäneet disinformaatiota muun muassa Suomeen tulevista palautuslennoista ja tullin harjoituksen motiiveista.

ILMOITUS

Taitavalla sanojen asettamisella voi ohjailla ihmisten tuntoja ja herättää pelkoja ja todistella puhuneensa totta. Takuumieheksi perussuomalaiset sai kokoomuksen, joka allekirjoitti muun opposition kanssa välikysymyksen.

Tuomioja ilmaisi pettymyksensä Mykkäselle kokoomuksen hypystä perussuomalaisten kelkkaan. Mykkänen puolusti kokoomuksen kantaa muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) horjuvilla lausunnoilla al-Holin tilanteen ratkaisemisesta.

Mykkäsen mukaan kokoomus ei halua eristää perussuomalaisia.

Vyörytys jatkuu

Mykkänen haluaa palata Sipilän hallituksen tämän vuoden toukokuussa tekemiin linjauksiin. Mykkäsen mukaan aikuisia ei auteta, mutta lapsia pyritään auttamaan, perustelee kokoomus perussuomalaisten kelkkaan hyppäämistä.

Ensi viikon välikysymyskeskustelu saattaa rauhoittaa hetkellisesti kuohuntaa. Hallitus vastaa yhteisesti välikysymykseen, ja saa hallituspuolueiden luottamuksen. Välikysymyksellä ei voida päättää palautuksista tai konkreettisista toimenpiteistä. Ne kuuluvat virkamiesvalmistelun piiriin.

Välikysymyskeskustelu tuskin ratkaisee olemassa olevaa tilannetta. Olipa hallituksen linjaus mikä tahansa, se ei tyydytä kaikkia. Osa poliittisista päättäjistä on ottanut al-Holin leirillä olevat suomalaiset poliittiseksi pelinappulaksi.

Perussuomalaisten Tavio syytti Haavistoa A-Talkissa kovasanaisesti kyseenalaisista ja laittomista toimista, jotka pitäisi tutkia. Välikysymyskeskustelussa on odotettavissa disinformaation vyörytys, jos tahti jatkuu nykyisellään.