Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton Yrttiaho vaatii, että hallituksen HX-päätöksen salaus on kumottava.– Kyse miljardien lisäyksestä aiempaan, hän sanoo.

Vasemmistoliiton turkulainen kansanedustaja Johannes Yrttiaho arvioi, että puolustusministeriö on salannut Hornet-hävittäjät korvaavien hävittäjien hankintaa eli HX-hanketta koskevia päätöksiä mahdollisesti lain vastaisesti estääkseen julkista keskustelua.

Hän toteaa valtioneuvoston talouspoliittisen ministerivaliokunnan julkisuudessa olleiden tietojen mukaan päättäneen 1. lokakuuta puoltaa tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle HX-tarjoajalle.

Ministerivaliokunta puolsi samalla hankintahinnan nostamista 10 miljardiin, vaikka sekä voimassa oleva puolustuspoliittinen selonteko, että hallitusohjelma lähtevät 7–10 miljardin hintahaarukasta.

Kansanedustajan työ HX-hankintaan liittyen käy turhaksi.

Ministeriö vetosi keskeneräisyyteen

Yrttiaho on valittanut asiakirjojen salauspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen kuluneella viikolla.

– Ministerivaliokunnan asiakirjat on nyt puolustusministeriön päätöksellä salattu, hän toteaa.

ILMOITUS

Yrttiaho esitti asiakirjoista tuoreeltaan lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön, joka lopulta salasi asiakirjat. Osa asiakirjoista luovutettiin ei-julkisina eli niiden julkinen käyttö ja luovuttaminen kiellettiin.

Yrttiahon mukaan luovutetuista asiakirjoista voi päätellä, että kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot.

Puolustusministeriö vetosi päätöksessään muun muassa asian keskeneräisyyteen.

Ministeri on kommentoinut

Yrttiaho huomauttaa, että HX-hanke on ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä kansantaloudellisesti kuitenkin niin merkittävä, että siihen liittyvän päätöksenteon tulisi olla eduskunnan käsissä ja täysin avointa.

– Olennaisten tietojen salaaminen loukkaa perustuslaissa turvattua kansanedustajan laajaa tiedonsaantioikeutta. Jäsenyyteni talousvaliokunnassa vahvistaa tätä oikeutta, Yrttiaho arvioi.

– Kansanedustajan työ HX-hankintaan liittyen käy turhaksi, jos asiat ovat julkisia vasta siinä vaiheessa, kun hankintasopimus on tehty.

Yrttiaho pitää salauspäätöstä erityisen outona, koska puolustusministeri Antti Kaikkonen ja puolustusministeriön virkamiehet, ovat kommentoineet nyt salattuja asioita, kuten uutta hankintahintaa, useissa tiedotusvälineissä lokakuussa heti ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen.

– Onko ministerillä ja virkamiehillä yksinoikeus julkiseen keskusteluun tässä asiassa, hän kysyy.

Helsingin hallinto-oikeus on pyytänyt Yrttiahon valitukseen puolustusministeriön vastinetta 13. tammikuuta mennessä.