Lehtikuva/Markku Ulander

”Olisiko muuta tietä kuin lisääntyvä epäluottamus ja vastakkainasettelu?”

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kysyi järjestönsä edustajiston kokouksessa tänään, onko luottamus Suomessa katoavaa kansanperinnettä.

– Kun mietimme tällä hetkellä työmarkkinatoimijoina kulunutta syksyä ja miksi ei myös muutamia vuosia tästä taaksepäin, vastaisin, että kyllä: Luottamus on katoamassa. – Työmarkkinoilla vastakkainasettelu näyttää lisääntyneen, puheet ovat kovia ja mielipiteet jyrkkiä, neuvottelupöydissä on vaikeaa, lakonuhkia ja toteutuneita työtaisteluita riittää ja henkilökemiatkin tuntuvat säröilevän

Palola kertoi miettineensä, että tällaisen Suomenko me haluamme. Epäluottamuksen, riitelevän ja vastakkainasettelua lietsovan Suomen?

– Osaava koulutettu kansa, laaja tasa-arvo, vahva hyvinvointivaltio, turvallinen yhteiskunta – siis suomalainen menestystarina – on vuosikymmenten saatossa luotu yhteistyöllä rakentaen ja sopien, ei keskenään riidellen tai sotien. En halua uskoa, että Suomen tarinaa jatkossakaan kirjoitetaan riitelyn kautta ajatuksella, että tapellaan – ja sitten voittaja vie kaiken.

Työnantajat miettiköön omaa rooliaan

Työmarkkinatoiminnassa maailman muutos on Palolan mukaan kulminoitunut elinkeinoelämän päätökseen luopua keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista ja siirtyä Suomen malliin. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan, hän jatkoi.

ILMOITUS

– EK:n sääntömuutoksen jälkeen tehtiin vielä kilpailukykysopimukseksi ristitty tupo, mutta nyt minkäänlainen yhteinen sopiminen ei enää työnantajille näytä kelpaavan. Siispä liitot neuvottelevat suomalaisen työn hinnasta ja työrauhasta.

– Työnantajalle näyttää tulleen yllätyksenä se, että jokainen liitto asettaa omat tavoitteensa ja määrittelee keinot niiden saavuttamiseksi. Keskusjärjestöt eivät tahtia määrää. Haikailu vientivetoisen Suomen mallin perään oli työnantajille ruususen uni, mutta uhkaa muuttua painajaiseksi sitä mukaa, kun työmarkkinapöydissä sopimuksia ei synnykään työnantajan toivomalla tavalla ja työtaistelutoimet ovat käytössä. Näyttääkin siltä, että EK ajaa ”vientivetoisen mallinsa” kanssa päin puuta, STTK:n puheenjohtaja ennusti.

Parhaillaan on käynnistä vientialojen lakkoa seurannut Metsäteollisuuden työsulku. Palola sanoi työtaistelutoimien olevan aina seuraus epäonnistuneista neuvotteluista.

– Voivottelun sijasta työnantajien kannattaisi miettiä, mikä työnantajien oma rooli työntaisteluiden syntymisessä on ollut ja olisiko muuta tietä kuin lisääntyvä epäluottamus ja vastakkainasettelu.