Jussi Joentausta

Kommentti: Vain muutama tiedotusväline kertoi eduskunnan päätöksestä kuopata aktiivimalli.

Aktiivimallin päivät ovat kohta luetut. Eduskunta nuiji eilen läpi hallituksen esityksen, jolla aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan. Laista puuttuu enää tasavallan presidentin allekirjoitus, sitten se voidaan vihdoin hyvästellä siihen kuuluisaan historiaan roskakoriin.

1.1.2020 alkaen kenenkään ei enää tarvitse pelätä, että työttömyystukea leikataan, vaikka olisi tehnyt kaikkensa työllistyäkseen. Kiitos tästä kuuluu hallitukselle, joka ei tiedotusvälineiden mukaan ole saanut mitään aikaiseksi. Eilen muuten palautettiin myös subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille lapsille. Jatkossa siis myös työttömien lapset saavat joka puolella maata osallistua täysipäiväisesti päivähoitoon, jos vanhemmat niin haluavat.

Aktiivimallista ja siitä uutisoinnista riittää vielä paljon analysoitavaa viestinnän tutkijoille. Se antaa nimittäin hyvän kuvan tiedotusvälineiden ja toimittajien tavoista kertoa asioista.

Kun mallia runnottiin syksyllä 2017 eduskunnassa, ei se kiinnostanut Kansan Uutisia lukuun ottamatta oikein ketään. KU:n toimittaja Kai Hirvasnoro kirjoittikin joulukuussa 2017 osuvasti, että syksyn kovin päätös tehtiin mediahiljaisuudessa.

Suuret tiedotusvälineet heräsivät mallin aiheuttamaan raivoon vasta kun Senaatintori täyttyi raivostuneista ihmisistä.

ILMOITUS

Mutta aivan samalla tavalla aktiivimalli nyt kuolee. Eduskunnan eilisestä päätöksestä eivät kertoneet kuin KU ja sosiaalidemokraattien pää-äänenkannattaja Demokraatti.

Keppi heiluu koko ajan

Kun aktiivimallista julkaistiin tämän vuoden marraskuun alussa tutkimus, keskittyivät monet toimittajat kyselemään, kuinka paljon malli työllisti. Professori Roope Uusitalo osoitti graafeja, joissa ei toki kyetty osoittamaan mitään työllistymisvaikutuksia. Sen sijaan niissä osoitettiin, että jonkun verran ihmisiä aktivoitui ja osallistui TE-toimistojen järjestämiin aktivoimistoimiin.

Sinänsä tuo Ylenkin toistama viesti ei ole kovin suuri uutinen, sillä palveluihin myös laitettiin lisää rahaa. Olisi ollut melkoista, jos palveluiden käyttö ei olisi lisääntynyt lisärahan myötä.

Mielenkiintoista on myös ollut pohdiskelu, katoaako nyt se kuuluisa keppi työllisyyspolitiikassa. Onneksi uusi pääministeri Sanna Marin vastasi tähän A-studiossa selkeästi, että Suomen työttömyysturva on jo nyt hyvin vastikkeellista. Sitä saadakseen pitää osallistua työllistämistoimiin.

Olisi hienoa, jos toimittajat viimein uskoisivat tämän. Tätä viestiä on moni vasemmistopoliitikko yrittänyt kertoa, mutta siitä huolimatta se ei ole mennyt läpi.

Kertaus lopuksi

Ja lopuksi vielä kertauksena: Aktiivimallia vihattiin eniten siksi, että se oli täysin epäoikeudenmukainen. Onko oikein, että ihminen tekee kaikkensa työllistyäkseen, mutta silti häneltä viedään monta kymmentä euroa työttömyysturvasta?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!