Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ulkoministeri puolusti oikeusvaltiota.

Ulkoministeri Pekka Haavisto valotti keskiviikkona ministeriönsä suunnitelmia ja linjaa al-Holin leiriä koskevassa kohussa. Oppositio jätti aiemmin päivällä välikysymyksen asiasta. Leirillä on 11 suomalaista äitiä ja 33 lasta.

Haavisto kertoi antaneensa ministeriössään 18.10. ohjeen valmistelulinjauksesta, jossa lasten oikeudet, kuten oikeus elämään, toteutuisivat. Tätä varten hän nimesi erityisedustajan 23.10. jonka mandaatti ja toimintalinjaus esiteltiin valtioneuvoston jäsenille iltakoulussa 31.10.

– Toimintalinjaus sisältää ajatuksen, että ainakin lapset saataisiin leiriltä turvaan kohtuullisen ajan kuluessa.

Leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät kuitenkaan suostu erottamaan lapsia äideistään. Jos tämä ei ole mahdollista, lähtökohta on, että lapsen etu on ratkaiseva, Haavisto kertoi.

Haavisto sanoi, että jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, hän saisi siitä ensimmäisenä tiedon.

ILMOITUS

– Tällä hetkellä sellaista ei ole.

Yle kertoi vähän ennen Haaviston tiedotustilaisuutta, että Syyrian al-Holin leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt oli tarkoitus tuoda Suomeen yhdellä charterlennolla Irakin Erbilin kautta tällä viikolla.

Haavisto sanoi, että tässä kaikessa on kyse lapsista ja oikeusvaltiosta.

– On selvää, että lasten äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan Isisin alueille ja vieneet lapsensa mukanaan. Silti meidän yhteiskunnassamme lähdetään siitä, että lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin.

Al-Holin leirin kotiutuspäätöksen poliittista linjausta pohditaan, kun hallitus vastaa välikysymykseen.