Jussi Joentausta

Aktiivimalli poistuu vuodenvaihteessa.

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona kaksi vasemmistoliitolle tärkeätä lakiesitystä. Ensin kansanedustajat sanoivat kyllä aktiivimallin leikkureiden poistolle. Ensi vuoden alusta mallia ei enää ole olemassa.

Sen jälkeen kansanedustajat hyväksyivät vielä lain, jolla palautetaan subjektiivinen päivähoito-oikeus. Se tarkoittaa, että vuodenvaihteen jälkeen kaikilla lapsilla on oikeus täyteen päivähoitoon. Vuodet 2015–2019 istunut hallitus antoi kunnille oikeuden rajoittaa päivähoito-oikeutta esimerkiksi työttömien lapsilta.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson riemuitsi päätöksistä Twitterissä.

Aktiivimallin leikkureiden poisto oli vasemmistoliitolle kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle. Hallitusohjelmaan tuli kuitenkin kirjaus, että leikkurit puretaan vasta ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Marraskuun alussa julkistetussa tutkimuksessa ei kuitenkaan kyetty löytämään luotettavia vaikutuksia työllisyyteen. Sen tutkimus vahvisti, että leikkuri osui yli 100 000 työttömään ja pahiten juuri heikoimmassa asemassa oleviin.

ILMOITUS

– Aktiivimallin purkamisessa taas kyse ei ole työllisyydestä vaan heikossa taloudellisessa asemassa olevien kansalaisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta. Aktiivimallin purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle, josta tulemme kertomaan lähiviikkoina lisää, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi tutkimuksen valmistuttua.

Lue lisää: Nyt se on tutkittu: Aktiivimallin hyödyt epäselvät, haitat eivät – ”Purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle”

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!