Lehtikuva/Delil Souleiman

”Kaikkien kuulemieni asiantuntijoiden näkemys on se, että al-Holin leirillä olevat suomalaiset lapset pitäisi tuoda Suomeen.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan kaikkien hänen kuulemiensa asiantuntijoiden näkemys on se, että al-Holin leirillä olevat suomalaiset lapset pitäisi tuoda Suomeen.

Arhinmäki kirjoittaa Suomen olevan oikeusvaltio, jonka pitää kunnioittaa oikeusvaltioperiaatteita kaikissa tilanteissa. Al-Holin lasten tilannetta tulee edelleenkin tarkastella muun muassa lastensuojelulainsäädönnön ja lastenoikeuksien sopimuksen näkökulmasta. Lakien edellyttämien toimien toteuttaminen on viranomaistyötä, ei poliittisia päätöksiä.

”Sellaista poliittista päätöstä ei voi tehdä, että päätetään toimia vastoin lakia”, Arhinmäki kirjoittaa.

”Nyt on vaadittu poliittista päätöstä al-Holin leirillä olevista suomalaisista lapsista. Minusta menemme hyvin ongelmalliselle tielle, jos hallitukset alkaisivat päättämään poliittisesti, koska lainsäädäntöä kunnioitetaan ja koska ei.”

Pääministeri Sanna Marin totesi tänään Ylelle ,että ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnalle al-Holin asiassa on hallituksen hiljainen hyväksyntä. Marin lupasi hallituksen selvittävän al-Holin suomalaisten lasten ja naisten tilannetta perinpohjin.

ILMOITUS

Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello 16.

Amnestyn Suomen osaston johtaja Frank Johansson muistutti, että lasten oikeuksien kunnioittaminen menee aina kaiken muun edelle. Tällä hetkellä olot leirillä eivät ole sellaisia, että siellä voisi elää terveellisesti ja turvallisesti. Heidät pitää siis saada kotiin. Sen jälkeen toimitaan lastensuojelulain mukaan.

Johansson otti kantaa myös opposition välikysymykseen