Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Postin tapauksessa kyse oli omistajaohjauksesta sen varmistamiseksi, että valtion omistamassa yhtiöissä noudatetaan vastuullista henkilöstöpolitiikkaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei hyväksy keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin epäsuorasti esittämää väitettä, että edellinen pääministeri Antti Rinne sekaantui työmarkkinakierrokseen ja menetti siksi puolueen luottamuksen.

”En henkilökohtaisesti ole vieläkään ymmärtänyt, millä tavalla Antti Rinne olisi työmarkkinakierrokseen sekaantunut. Päinvastoin, työmarkkina-asiantuntijat ovat todenneet, että Rinne sekaantui työmarkkinoihin huomattavasti VÄHEMMÄN kuin mitä hänen edeltäjänsä Juha Sipilä, Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Anderssonin mukaan kiky-sopimuksen syntyprosessi oli täysin poikkeuksellinen eikä sopimus olisi syntynyt ilman hallituksen painostustoimia.

”Jo silloin moni meistä varoitti, että niin raju työmarkkinasopimus tulee synnyttämään ongelmia ja kompensaatiovaatimuksia myöhemmin, verrattuna siihen että olisi menty nollalinjalla.”

”Nyt olemme siinä tilanteessa josta varoitimme. Keskeisiä syitä minkä takia työmarkkinakierroksesta ennakoidaan vaikeaa, ovat muun muassa kikytunnit sekä palkansaajien toiveet palkankorotuksista sen jälkeen kun on tehty useita miinus- tai nollamerkkisiä sopimuksia.”

ILMOITUS

Posti-jupakka ei Anderssonin mukaan ollut sekaantumista työmarkkina-asioihin. Siinä kyse oli omistajaohjauksesta sen varmistamiseksi, että valtion omistamassa yhtiöissä noudatetaan vastuullista henkilöstöpolitiikkaa.

Andersson kirjoittaa, ettei itse sekaannu työmarkkinakierrokseen toteamalla tosiasioita.

”Suomen hallitus ei ole osapuoli niissä pöydissä, joissa sopimusneuvottelut käydään. Sen sijaan on koko Suomen etu, että tulevat ratkaisut eivät edellytä rajua tappelua vaan aitoa neuvotteluhalua ja myös työntekijöiden aseman tunnustamista myös jatkossa”, hän kirjoittaa.