Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sanna Marinista tuli ainakin vähäksi aikaa maailman nuorin pääministeri.

Eduskunta valitsi tiistaina sosiaalidemokraattien Sanna Marinin uudeksi pääministeriksi äänin 90–70. Äänestyksestä oli poissa 30 kansanedustajaa. Marinista, 34, tuli samalla Suomen nuorin pääministeri.

Valinnan jälkeen Marin piti lyhyen tiedotustilaisuuden, jossa häneltä kysyttiin luottamuksen palauttamisesta hallituspuolueiden välille. Erityisesti sosiaalidemokraattien ja keskustan välit tulehtuivat pahasti, kun keskusta savusti Antti Rinteen pois pääministerin paikalta.

– Kuten olen aikaisemmin sanonut, tämä vaatii keskustelua, suoraa sellaista hallituspuolueiden kesken. Meillä on yhteinen hallitusohjelma, johon kaikki viisi puoluetta ovat sitoutuneet. Se on liima, joka hallituksen työtä viitoittaa. Sillä tiellä jatkamme yhdessä, Marin vastasi.

Marinilta kysyttiin myös, miten hän lähtee palauttamaan ihmisten luottamusta politiikkaan. Samasta aiheesta puhui Paavo Arhinmäki tiistaina aamulla julkaistussa KU.n haastattelussa. Arhinmäki sanoi, että tapahtumat eivät ainakaan ole parantaneet ihmisten luottamusta politiikkaan ja poliitikoihin.

– Uskon siihen, että ihmiset katsovat tekoja, joita hallitus tekee ja saa aikaiseksi. Me olemme luvanneet suomalaisille muutosta. Nyt meidän pitää lunastaa se lupaus ja tehdä ne teot, joista olemme yhdessä hallitusneuvotteluissa sopineet. Uskon, että tekojen kautta luottamus palautuu kaikkein parhaiten, Marin sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Marinin hallituksen tiistaina. Sen luottamuksesta eduskunnassa äänestetään ensi viikon tiistaina.