Lehtikuva/Ina Fassbender

Järjestöjen mukaan ECT-sopimus uhkaa sekä ilmastosopimuksia että demokratiaa.

Brysselissä alkavat tänään keskustelut energiaperuskirjasta (ECT-sopimus). 278 kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa vetoaa peruskirjassa mukana oleviin valtioihin niiden irtautumiseksi sopimuksesta. Järjestöjen mukaan sopimus on vakava este Pariisin ilmastosopimuksen sekä EU:n uuden vihreän sopimuksen toteutumiselle.

– Meillä on kotimainen varoittava esimerkki siitä, miten yhtiöt käyttävät ECT-sopimuksen tuomia laajoja oikeuksia ilmastopolitiikan hidastamiseksi sekä verorahojen nyhtämiseksi. Fortumin omistama Uniper on jo uhannut haastaa Hollannin välimiesoikeuteen, mikäli hiilikieltolaki tulee voimaan, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen järjestön tiedotteessa.

Hollannin senaatti tulee mitä luultavimmin hyväksymään hiilikieltolain tänään tiistaina. Fortum/Uniperilta on siis pian odotettavissa oikeustoimia Hollantia vastaan.

Sopimuksen perusteellinen uudistaminen neuvotteluteitse näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä.

– Sen lisäksi, että ECT-sopimus uhkaa tehokkaita ilmastotoimia, on se myös lähtökohtaisesti epäreilu ja uhka demokratialle. Fossiilifirmoille on luotu oikeudellinen ohituskaista, jota kansalaisilla ei ole käytössä. Ja nyt esimerkiksi Fortumin tuleva tytäryhtiö yrittää käyttää tätä mahdollisuutta hyväksi, sanoo Maan ystävien kampanjakoordinaattori Vera Kauppinen tiedotteessa.

Yhtiöille laajat oikeudet

Voimassa oleva ECT-sopimus antaa energiayhtiöille hyvin laajat oikeudet vaatia valtioilta korvauksia fossiilienergian alasajosta. Sopimus sisältää ISDS-mekanismin, jonka turvin ulkomainen energiayhtiö voi nostaa kanteita hallituksia vastaan rinnakkaisessa oikeusjärjestelmässä, välimiesoikeudessa, kansallisten tuomioistuinten sijaan.

ILMOITUS

Kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen vetoomuksessa on mukana seitsemän suomalaista järjestöä: Maan ystävät, 350 Suomi, EKOEnergia, Greenpeace, Luonto-liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen TTIP-verkosto.

Järjestöjen lisäksi myös Euroopan komissio pitää energiaperuskirjaa vanhentuneena erityisesti ilmastonmuutoksen ja uusiutuvan energian kannalta.

Järjestöjen mukaan sopimuksen perusteellinen uudistaminen neuvotteluteitse näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä. Jos se osoittautuu mahdottomaksi, järjestöt kehottavat Suomea ryhtymään neuvotteluihin EU:n muiden jäsenmaiden kanssa sopimuksen kollektiivisesta irtisanomisesta tai irtautumaan sopimuksesta yksipuolisesti.

Kaksipäiväiset neuvottelut energiaperuskirjan uudistamiseksi alkavat tiistaina, kun sopimusosapuolet kokoontuvat vuosittaiseen konferenssiin Brysselissä 10.–11.12. Neuvottelut kestänevät vuosia, ja sopimuksen uudistaminen Pariisin sopimuksen tavoitteiden mukaiseksi edellyttää kaikkien 53 osapuolen suostumuksen. Suomessa ECT-sopimuksesta vastaa uusi elinkeinoministeri Mika Lintilä.