Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on tehnyt sisäministerille kirjallisen kysymyksen itsenäisyyspäivän uusnatsimielenosoituksista.

Honkasalo kysyy, onko poliisilla keinoja ja valmiutta puuttua kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja siihen kiinteästi kytkeytyvien muiden radikaalien ääriliikkeiden toimintaan. Honkasalo kysyy myös sisäministerin arviota itsenäisyyspäivän tapahtumista, äärioikeistolaisten ääriliikkeiden avoimesta toiminnasta ja viranomaisten vastaamisesta näihin, sekä siitä, mitä Suomen hallitus ja sisäasiainhallinto voivat tehdä radikaalien ääriliikkeiden kitkemiseksi.

– On surullista ja häpeällistä, että vuodesta toiseen demokratiaa halveksuva ääriliike häpäisee arvokasta itsenäisyyspäivän juhlintaa. Yhdistymis- ja kokoontumisvapaus ovat painavia perusoikeuksia, ja vaikka ne eivät ole ehdottomia, punninta siinä, millä tavoin ääriliikkeiden jäsenten järjestämiin tilaisuuksiin tulisi puuttua on ymmärrettävästi vaikeaa. Ei silti voi olla niin, että oikeuslaitoksen kieltämä avoimen natsistinen, väkivaltainen ja vallankumouksellinen ääriliike voi loputtomasti jatkaa toimintaansa eri nimillä esiintymällä, Honkasalo sanoo.

YK:n rotusyrjintäsopimuksen vastaista

Helsingin poliisilaitos tiedotti itsenäisyyspäivän alla kieltäneensä kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatkavan Kohti Vapautta -liikkeen itsenäisyyspäiväksi suunnitteleman mielenosoituksen, jota ei voitu pitää oikeusjärjestyksen suojaamana laillisena ja rauhallisena mielenosoituksena.

Samana päivänä Soldiers of Odin -järjestö ilmoitti järjestävänsä kulkueen, johon Kohti Vapautta kehotti seuraajiaan osallistumaan. Illalla äärioikeisto kokoontui lisäksi jo perinteiseksi muodostuneeseen 612-soihtukulkueeseen, joka sekin vaikuttaa muotoutuneen aiempaa avoimemman äärioikeistolaiseksi.

– Itsenäisyyspäivän uusnatsimielenosoituksissa nähtiin poliisien valvonnan alla hakaristejä, natsitervehdyksiä, vastarintaliikkeen banderolleja, peitettyjä kasvoja, kansainvälisten uusnatsijärjestöjen tunnuksia ja sivullisiin kohdistettua väkivaltaa. Puhujina oli Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiiveja ja osallistumassa kansainvälinen uusnatsijärjestö. Miten tällainen toiminta ei olisi esimerkiksi YK:n rotusyrjintäsopimuksen vastaista ja kiihottamista kansanryhmää vastaan? Honkasalo ihmettelee.

Kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin on vastattava kolmen viikon kuluessa.