Asko-Matti Koskelainen

– Kolmen päivän lakon väitetään olevan kallis, mutta sitten työnantaja toteuttaakin itse kalliin työsulun, ihmettelee teollisuusliiton ay-aktiivi ja vasemmistoliiton 3. varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi.

Pyhäsalmen kaivoksessa työskentelevä pääluottamusmies-työsuojeluvaltuutettu Jussinniemi pohtii Facebookissa työmarkkinatilannetta maanantaina alkaneiden lakkojen valossa.

”Nyt tulee duunareitten huolehtia siitä, että rivit pitävät ja kaikki järjestäytyvät ammattiosastojen jäseniksi, sillä voima piilee korkeassa järjestäytymisasteessa.”

Hän toteaa, että merkit viittaavat siihen, että vääntämään joudutaan oikein kunnolla. ”Elekeepä tuhlatko kaikkia rahoja näin joulun alla, niitä voidaan vielä tarvita”, kuuluu neuvo.

Teollisuusliiton neuvottelupöydässä metsäteollisuus pelaa Jussinniemen mukaan likaista peliä eikä siinä pelissä ole vielä kaikkia kortteja katsottu.

Pääoman takuumieheksi

Työnantajat ovat Jussinniemen mukaan lähteneet siitä, että Suomeen investoiminen edellyttää työntekijän aseman tai palkan heikentämistä. Ei riitä se tosiasia, että yksittäinen työntekijä on aina yhdistyneitä työnantajia heikompi.

ILMOITUS

”Teollisuuden mielestä duunareiden on oltava pääoman takuumiehiä.”

Jussinniemi kertoo tuntevansa paljon pääluottamusmiehiä, jotka pelkäävät, että paikallisesta sopimisesta tulee kiristystyökalu. ”Jos ette sovi paikallisesti, irtisanotaan XX-määrä henkilöitä. Kenttä pelkää sanelua ja työantajan mielivaltaa.”

Jussinniemi viittaa OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallion pohdintoihin itsenäisyyspäivänä Verkkouutisissa. Hän kaipasi tuulettamista eritoten työmarkkinoilla. ”Ritakallion mukaan paikallista sopimista tarvitaan lisää, työllistämisen kynnystä on madallettava ja irtisanomissuojaan tarvitaan joustavuutta.”

Jussinniemi tulkitsee Ritakallion pohdintaa siten, että ”kapitalismi haluaa duunarin työpanoksen mahdollisimman halvalla ja vielä työläisestä takuumiehen”. Näin yritysten riskit siirretään työntekijöiden vastuulle.

Hävetkää keltaliivirinnastusta

Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola puhui 5.12. tviitissään keltaliiveistä. ”Surullista tämä keltaliivien uho. Vientiteollisuus rahoittaa kaikkien meidän suomalaisten hyvinvoinnin. Ensi viikolla siihen tulee satojen miljoonien lovi.”

”Sietäisi hävetä!”, toteaa Jussinniemi. Hän jatkaa, että ymmärtää kyllä jos tilanne ottaa pääoman pönkämiehiä pattiin. ”Asiallinen täytyy vertauksissaankin olla, tilanteesta riippumatta, muuten voi siltoja palaa pidemmäksikin aikaa. Keltaliiveihin rinnastaminen loukkaa ammattiliittojen kenttäväkeä ja minua suuresti. Ammattiliitot ovat kaukana keltaliiveistä, me olemme järjestäytynyt ja organisoinut yhdistyskenttä, mikä erottaa meidät täysin keltaliiveistä”, hän toteaa ja kertoo ulostulon vuoksi jo kaipaavansa yleislakkoa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!