Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vastapuolen neuvotteluhaluttomuus ja sanelupyrkimykset pakottavat palkansaajat koordinoimaan omaa toimintaansa.

Työnantajat ovat vaatineet politiikkaa pois työmarkkinakierrokselta, mutta parhaillaan käytävissä neuvotteluissa he ovat itse edistämässä poliittisia vaatimuksia kuten jäsenmaksuperinnän poistamista ja lakko-oikeuden rajaamista, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hän pelkää suomalaisen sopimusyhteiskunnan uhkaavan jäädä ideologisten tavoitteiden jalkoihin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kieltänyt itseltään sopimusoikeuden. Keskitettyjä ratkaisuja eli tupoja ei enää tehdä. Työnantajien noudattama ehdoton neuvottelukoordinaatio eli teknotupo jähmettää Elorannan mukaan suomalaista sopimus- ja neuvottelujärjestelmää kovemmin kuin keskitetty sopiminen koskaan on tehnyt.

– Työnantajat eivät käy aitoa liittokohtaista neuvottelukierrosta, vaan teknologiateollisuuden sopimusneuvottelujen jumiutuminen estää kaikkien muiden neuvottelupöytien etenemisen, SAK:n puheenjohtaja paheksuu.

Tänään maanantaina tilanne eskaloitui lakkoihin teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa. Työnantaja aloittaa työsulun mekaanisessa metsäteollisuudessa lakkojen jälkeen. Uusia neuvottelu- tai sovitteluaikoja ei ole sovittu.

ILMOITUS

Palkansaajatkin koordinaatioon

Kun teknotupon lisäksi monessa sopimuspöydässä on huomattu neuvotteluhaluttomuus, tilanne on SAK:n hallituksen mielestä huolestuttava. Nyt tarvittaisiin ratkaisuhakuisuutta ja käytännönläheisyyttä ideologisten oppien sijaan.

– Niihin on perustunut työmarkkinajärjestelmän toiminta ja menestys. Nyt työnantajapuoli on lähtenyt korpivaellukselle, josta olisi syytä nopeasti palata takaisin ja hakea tasapainoista tietä sopimusten aikaansaamiseksi.

Työnantajien yksipuoliset sanelupyrkimykset sopimuspöydissä johtavat myös palkansaajapuolen tiivistyvään koordinaatioon ja yhteistyöhön ammattiliittojen välillä. SAK:n hallitus on sitoutunut syyskuussa päättämiinsä periaatteisiin.

– Tärkeää on saada työmarkkinoille hyvä avaus, joka tukee ostovoiman kehitystä ja turvaa kilpailukykyä. Avaajan tukeminen, tässä tapauksessa Teollisuusliiton, on kaikkien SAK:laisten liittojen etu ja tahto.

Kohtuuton hinta kiky-tunneista

Teollisuuden työehtoneuvotteluissa kiista koskee palkankorotusprosentteja. Teknologiateollisuus on myöntynyt kiky-tuntien poistoon, mutta haluaa hinnoitella ne matalina palkankorotuksina. Tarjolla on alle kahden prosentin korotukset kahdelle vuodelle.

SAK:n Elorannan mukaan Sipilän hallituksen työmarkkinoille pakottama 24 tunnin työajan pidennys näyttää ennakko-odotusten mukaisesti muodostuvan kierroksen vaikeimmaksi yksittäiseksi kysymykseksi.

– Työnantaja pitää jääräpäisesti kiinni tehottomasta ja keinotekoisesta työajan pidennyksestä ja vaatii sen poistamisesta kohtuutonta hintaa.

Eloranta muistuttaa, että kyse on asiasta, joka tuli sopimuksiin ilman kustannusvaikutusta. Sen toteutuminen eri sopimusaloilla vaihtelee merkittävästi ja merkitys koko kansantalouden tasolla on lähempänä nollaa kuin työnantaja esittämää 1,4 prosenttia.