Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tuleva pääministeri on punavihreä feministi.

Millainen on Suomen seuraava pääministeri Sanna Marin poliittisilta linjauksiltaan? Vaalikonevastausten perusteella hän on vasemmistolaisempi kuin yksikään itsenäisen Suomen pääministeri.

Marin on niin vasemmalla, että hän on lähempänä vasemmistoliiton kuin SDP:n kantoja, kertoo Ylen vaalikone viime keväältä. Marinin vastaukset olivat samanlaisia kuin 83 prosenttia vasemmistoliittolaisten vastauksista ja 79 prosenttia SDP:n ehdokkaitten.

Marinista tulee myös Suomen feministisin pääministeri. Kaikkein lähimpänä häntä olivat feministisen puolueen Pirkanmaan ehdokkaitten vastaukset.

Ilmastoasioissa Marin kannatti lähes maksimaalisia tavoitteita. Uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä hän oli valmis laatimaan aikataulun tällä hallituskaudella, mutta kielto toteutettaisiin vuoden 2030 jälkeen. Metsien hakkuumääriin hän ei ottanut kantaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa Marin oli perinteisellä vasemmistolinjalla: ensisijaisesti julkiset palvelut, joita voi täydentää kolmannella sektorilla ja yksityisillä palveluilla. Tiukka ei vanhustenhoidon ulkoistamisille.

ILMOITUS

Parantumattomasti sairaille hän antaisi oikeuden eutanasiaan.

Nato-jäsenyydelle Marin sanoo ei.

”Puolustuspolitiikkamme nojaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja uskottavaan itsenäiseen puolustukseen. Tämän hyväksi havaitun linjan muuttaminen nykytilanteessa todennäköisesti lisäisi jännitteitä ja epävakautta Itämeren alueella, eikä se ole siksi Suomen edun mukaista”, hän perusteli.

”Itsenäistä puolustuskykyämme tukee EU:n puolustusyhteistyön syventäminen ja rauhankumppanuusohjelman puitteissa tehtävä yhteistyö Naton kanssa”, kuului vastauksen jatko.

Alma Median vaalikoneessa Marinin kanta oli neutraali väitteeseen, että ”Hornetien korvaaminen on niin kallista, että uusia hävittäjiä voidaan ostaa vähemmän kuin puolustusvoimat haluaa”.

Alman vaalikoneessa Marin kannatti pääomatulojen verotuksen kiristämistä ja myös tuloverotuksen kiristämistä vanhustenhoidon laadun parantamiseksi. Sosiaalitukien leikkaamisen valtion velkaantumisen vähentämiseksi hän torjui täysin.

Marin on valmis hyväksymään virallisesti kolmannen sukupuolen. Hän vastustaa turvapaikanhakijoiden pääsyn ”jyrkkää” rajoittamista.

Vihapuheen Marin säätäisi rangaistavaksi rikoslaissa.

Arvoistaan hän totesi Ylen vaalikoneessa, että ”sosialidemokraattiset arvot kuten tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kumpuava vapaus ovat hyvä perusta yhteiskunnalle”.