All Over Press / Jarno Kuusinen

”Tuiki, tuiki tähtönen, natseille tuli lähtönen” kaikuu taas Helsingin kaduilla itsenäisyyspäivänä.

Helsingissä marssitaan itsenäisyyspäivänä neljättä kertaa äärioikeistoa vastaan.

Kolmena edellisenä vuonna Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on houkutellut reilusti enemmän osallistujia kuin äärioikeiston 612-soihtukulkue.

– Suuri osanottajamäärä kertonee, että se koetaan tärkeäksi tapahtumaksi kanavoida äärioikeiston vastustusta ja toimia tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta, Javiera Marchant Aedo Helsinki ilman natseja -koalitiosta arvioi.

Mielenosoituksella halutaan tuomita 612-soihtumarssi, joka aiempina vuosina on koonnut sittemmin kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiiveja, perussuomalaisia poliitikkoja, Suomen Sisun aktiiveja sekä ruotsalaisia ja saksalaisia uusnatseja.

Samalla halutaan kritisoida uusnatsijärjestö PVL:n toiminnan jatkumista.

ILMOITUS

Järjestö on korkeimman oikeuden päätöksellä määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon, mutta sen epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -tunnuksen alla eikä asian päättelemiseen tarvita edes keskivertoa terävämpiä hoksottimia.

Kohti vapautta -kulkue kiellettiin

Keskiviikkona 4. joulukuuta Helsingin poliisilaitos ilmoittikin kieltävänsä Kohti vapautta -kulkueen itsenäisyyspäivänä.

Kohti vapautta -liike oli tehnyt poliisille ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Helsingin poliisilaitos kuitenkin päätti, ettei kokoontumista voida pitää perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännön tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena, jota oikeusjärjestys suojaa.

Vuonna 2018 PVL:n kansallissosialismia muun muassa hakaristilipuin tunnustaneen marssin reitti kulki Kallion kaupunginosan halki ja yhtyi Töölössä 612-kulkueeseen. Monet Kallion asukkaat ripustivat vastalauseeksi ikkunoihinsa ja parvekkeille sateenkaarilippuja ja katujen varsille kokoontui kansaa buuaamaan.

Vaikka äärioikeiston tapahtumat ovat viime aikoina kuihtuneet, Helsinki ilman natseja -mielenosoituksella halutaan viestiä, ettei niille tule antaa vähääkään tilaa.

– Äärioikeiston toiminta on toisaalta raaistunut ja toisaalta siirtynyt kaduilta parlamentteihin. Odotamme tapahtumaan viime vuosien tapaan hyvin erilaisia ihmisiä, joita yhdistää huoli kansainvälisestä kehityksestä, sanoo Marchant Aedo.

Narinkkatorilta Töölöön
räppiä kuuntelemaan

Kokoontuminen Helsinki ilman natseja -mielenilmaukseen alkaa klo 17 Narinkkatorilla, josta kulkue marssii Töölön halki Taivallahden kentälle. Siellä esiintyvät räp-artistit F, MC KOO & Lossi Turunen, Paleface, Pimeä Hedelmä ja Laineen Kasperi.

– Olen suvaitsematon suvaitsemattomuutta ja kaikenlaista eriarvoisuutta vaalivaa maailmankuvaa kohtaan, sanoo Laineen Kasperi, joka kertoo olleensa jo 1990-luvulla mukana perustamassa Lappeenrannan Antifaa.

Mielenosoitukseen on järjestetty bussikuljetuksia ainakin Tampereelta ja Turusta. Facebook-tapahtumaan on liittynyt yli tuhat ihmistä.

Tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio ja sitä tukevat kymmenet yhdistykset, kansalaisjärjestöt ja erilaiset yhteisöt kuten Helsingin vasemmistonuoret, Helsingin Vihreät nuoret, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Suomen Rauhanpuolustajat, Alakulttuurikeskus Loukko ja ohjelmatoimisto All Day.