Lehtikuva/Seppo Samuli

Mitään ei jää tuottamatta, eikä lakolla ole vaikutusta yritysten liikevaihtoon tai Suomen kansantuotteeseen, väittää STTK:n Patrizio Lainà.

Teollisuuden laaja kolmipäiväinen lakko alkaa maanantaina. Sitä seuraa kaksi kertaa pidempi Metsäteollisuuden julistama työsulku.

Työtaistelun alla käydään tavanomaista propagandasotaa, jossa työnantajapuoli kauhistelee ja työntekijäpuoli vähättelee lakon hintaa.

Nyt Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) arvioi lakkojen aiheuttavan vähintään 200 miljoonan euron menetykset bruttokansantuotteeseen ja jopa yli 500 miljoonan euron menetykset liikevaihtoon. Eri teollisuudenalat puhuvat yhteensä lähes 600 miljoonan menetyksistä.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainá laskee , että realistisemmilla oletuksilla lakon kustannus yrityksille olisi noin 26 miljoonaa euroa, eikä liikevaihdon tai BKT:n osalta menetetä välttämättä mitään.

Lainán mukaan yritykset voivat jopa säästää kustannuksia, koska ne voivat korvata tuotannonmenetyksiä varastoilla. Jos niitä ei ole, niin sitten ylitöillä, jotka alentavat yriysten voittoja 26 miljoonalla eurolla.

ILMOITUS

Luvun 26 miljoonaa hän on saanut siitä, että lakon kattavuus on 92 000 työntekijää ja kesto kolme työpäivää. Palkansaajien mediaanipalkka viime vuonna oli 3 079 euroa kuukaudessa, työnantajan sivukulut 25 prosenttia bruttopalkan päälle ja ylityökorvauksen hinta 50 prosenttia. Tällöin työntekijäkohtaiseksi kustannukseksi tulee vajaa sata euroa päivässä.

Yhteiskunnassa taas mitään ei jää lopulta tuottamatta, joten lakolla ei ole vaikutusta yritysten liikevaihtoon tai kansantuotteeseen.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!