Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomen työvoimakustannukset saisivat kasvaa 4,3–5,4 prosenttia, jos pyritään samaan vauhtiin kuin EU:ssa keskimäärin.

Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko alkaa maanantaina 9.12. valituissa toimipaikoissa. Sovittelut teknologiasektorin aloilla, kemianteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa eivät johtaneet tulokseen.

Lakkoa seuraavat Metsäteollisuuden julistamat työnsulut 12.12. alkaen. Ne kestävät kuusi vuorokautta.

Kiistaa on rahasta. Valtakunnansovittelijan esitys palkankorotuksista oli yhteensä 1,6 prosenttia kahden vuoden aikana. Teollisuusliiton mukaan taso on niin matala, että kiky-ratkaisun työaikaosuus maksatettaisiin teollisuusliittolaisilla kahteen kertaan.

Suomen keskeisissä kilpailijamaissa teknologiasektotin palkankorotukset ovat lähiaikoina liikkuneet 2,5–3 prosentin vuositasolla.

SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mielestä hylätty valtakunnansovittelijan sovintoehdotus teknologiateollisuuteen olisi ollut palkansaajien näkökulmasta kohtuuton.

ILMOITUS

Sovittelija viittaa Suomen Pankin arvioon, että ”kilpailukyky säilyisi ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7–2,5 prosentin välille”.

Kaukoranta on asiasta täysin eri mieltä. Työvoimakustannusten nousuksi on koko EU:ssa ennustettu vuosille 2020–2021 yhteensä 5,4 prosenttia ja pelkälle euroalueelle 4,3–4,7 prosenttia.

Näihin nojaten Suomen työvoimakustannukset saisivat siis kasvaa 4,3–5,4 prosenttia, jos pyritään samaan vauhtiin kuin näissä verrokeissa, Kaukoranta kirjoittaa.

Ennusteiden valossa Suomen hintakilpailukyky vahvistuisi selvästi esitettyä suuremmillakin palkankorotuksilla, hän toteaa.

Teollisuusliiton lisäksi lakkoon ovat maanantaina menossa myös ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN sekä ammattiliitto PRO. Lakossa on ainakin 60 000 työntekijää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!