Maire Soiluva

Tuore tutkimus osoittaa, että suomalaisista kuntapäättäjistä naiset kokevat vihapuhetta huomattavasti miehiä enemmän.

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n syyskokouksen julkilausumassa varoitamme, että vihapuheesta on tulossa itsenäisen Suomen demokratian jarru.

Vihapuhe on järjestön mukaan yleistynyt Suomessa ja sitä kohdistuu erityisesti naisiin.

Tuore tutkimus osoittaa, että suomalaisista kuntapäättäjistä naiset (42%) kokevat vihapuhetta huomattavasti miehiä (28%) enemmän. Asia selviää valtioneuvoston julkaisemasta tuoreesta raportista Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Vihapuhe on usein tavoitteellista

Myös Tasa-arvobarometri 2017 osoittaa, että vihapuhetta sukupuoleen perustuen kohdistuu eniten johonkin vähemmistöön kuuluviin naisiin.

NYTKIS ry muistuttaa, että vihapuhe on usein tavoitteellista: sen tarkoituksena on vaientaa henkilöitä ja näkökulmia. Vihapuheella on järjestön mukaan vaikutusta naisten ja erityisesti vähemmistöihin kuuluvien naisten halukkuuteen toimia politiikassa ja asettua ehdolle vaaleissa.

ILMOITUS

”Koska naiset ja vähemmistönaiset ovat edelleen aliedustettuina poliittisessa päätöksenteossa, yhteiskunnan ja yhteisöjen kykenemättömyys rajoittaa vihapuhetta vie meitä kohti heikompaa demokratiaa. Naisten vaientaminen on vakava asia, sillä toimivassa demokratiassa päättäjien on voitava osallistua julkiseen keskusteluun ilman pelkoa” järjestö toteaa tiedotteessaan.

Vihapuhe suitsittava ripeästi

Suomi voi olla ylpeä naisten roolista omassa historiassaan: naisten varhaisesta äänioikeudesta ja siitä, että me saimme maailman ensimmäiset naiskansanedustajat v. 1907. Itsenäisyyspäivänä naisjärjestöt vaativat ripeitä toimia vihapuheen suitsimiseen ja naisten vaientamiseen.

Paras lääke vihapuheeseen politiikassa on järjestön mukaan yhteistyö ja sellainen vuorovaikutus, jossa etsitään yhteisymmärrystä eri mielipiteitä kaihtamatta ja toisia loukkaamatta. Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry sanoo itse edistävänsä rakentavaa dialogia omassa toiminnassaan, jossa ovat mukana kaikkien eduskuntapuolueiden naisjärjestöt ja kolme muuta naisjärjestöä.