Lehtikuva/Panu Pohjola

PAU:n ja Paltan sopu Postin lakossa oli melkoisen työn takana, mutta perässä tulevia neuvotteluja ajatellen se taisi olla vasta kevyt alkusoitto. Nyt juuri väännetään valtakunnansovittelijan johdolla Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluja, jotka nekään eivät ole helppoja. Yksi sovintoesitys hylättiin juuri ja lakonuhka on suuri.

Mutta pahin taitaa antaa odottaa itseään ensi kevääseen. Tai siltä ainakin näyttää julkisen sektorin naisvaltaisten ammattiliittojen neuvottelutavoitteiden valossa sekä toisaalta sen valossa, miten määrätietoisesti ja päänavaukseen pyrkien yritetään halpuuttaa JHL:n jäsenten palkkoja esimerkiksi Turun omistamassa Arkeassa.

Naisvaltaisiin julkisen sektorin ammattiliittoihin kuuluu JHL:n lisäksi hoitoalaa edustavat Tehy ja SuPer. Näillä on paljon yhteisiä nimittäjiä. On rahoitusvaikeuksissa oleva kuntatyönantaja ja kuntalaisten ikääntymisen tuoma lisätyövoiman tarve. On kiky-sopimus, josta ovat kärsineet eniten juuri julkisen sektorin naiset. Ja lisäksi on tuo työehtoshoppailun haamu. Raumalla kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistaminen saatiin estettyä, mutta sama pitäisi saada läpi Turussakin, jotta pää työehtojen halpuuttamiselle ei jäisi yhtään auki.

Kaikki edellä mainittu uhkaa hoitoalojen SuPerin ja Tehyn sekä JHL:n palkkataistelua. Silti, onneksi, nämä alat ovat lähteneet tavoittelemaan kunnon ratkaisuja. Kaikki haluavat ymmärrettävästi kiky-sopimuksesta eroon. Lisäksi JHL vaatii samapalkkaisuuden edistämistä, lisää ostovoimaa ja euromääräiset palkankorotukset. Tehy ja SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma nostaisi naisalojen palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja enemmän. Järjestö muistuttaa, että uhkana on kiihtyvä pako hoitoalalta, jos palkankorotuksia ei tule.

Ainakin Vasemmistonaiset ilmoittautuivat juuri naisvaltaisten matalapalkka-alojen palkkataistelun tukijaksi. Toivottavasti tukea löytyy myös ay-liikkeestä samalla mitalla kuin löytyi PAUlle.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten toimituspäällikkö.