Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen muodostaminen käynnistyy torstaina iltapäivällä.

Hallituskriisin viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu. Keskusta joutuu tilille SDP:n eduskuntaryhmään epämääräisestä viestinnästään. Asiasta kertoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Twitterissä.

Twiitti kertoo siis Lindtmanin kutsuneen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen torstaina selvittämään ”keskustan ryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia”.

Keskusta perusteli vaatimustaan Antti Rinteen erosta kahdella lauseella:

”Keskustan eduskuntaryhmä ja keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen. Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.”

Keskustan hatara selvitys Rinteen eroon johtaneista tapahtumista yhdistettynä Iltalehden paljastamiin keskustajohtajien salaisiin viesteihin aiheuttavat nyt selvästi SDP:n epäluottamusta keskustan toimintaan ja särön hallitusyhteistyöhön, vaikka se jatkunee entisellä pohjalla.

ILMOITUS

SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Lindtman suurimman ryhmän johtajana käynnistää virallisesti uuden hallituksen muodotamiseen johtavan prosessin. Hän on kutsunut eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien pääsihteerit neuvotteluun, jossa sovitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä torstaina kello 16.30. Tilaisuudessa jaetaan kysymykset ja sovitaan eduskuntaryhmien vastausten määräajasta.

Lindtman on tällä hetkellä toinen ehdokas tulevaksi pääministeriksi. Toinen on SDP:n varapuheenjohtaja, liikenneministeri Sanna Marin.

Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan Marin on suomalaisten suosikki pääministeriksi. Kantar TNS:n eilen tekemässä pikagallupissa Marin sai 30 prosentin kannatuksen, Lindtman 12 prosentin. Kyselyssä oli muitakin nimiä kuin nämä kaksi.