Lehtikuva/Jussi Nukari

Viisi puoluetta samaa mieltä: puoli vuotta sitten hyväksytyllä ohjelmalla mennään eteenpäin.

Uusi hallitus vanhalta pohjalta voidaan nimittää jo ensi viikon perjantaina 13.12. Näin käy, jos puhemies Matti Vanhasen kaavailemat askelmerkit pitävät. Vanhanen sanoi, että jos samat puolueet jatkavat hallituksessa, voisi kyseessä olla ”maksimissaan viikon mittainen prosessi”.

Vanhan hallituspohjan jatko on todennäköinen, koska kaikki viisi puoluetta haluavat jatkaa sillä ja nykyisellä hallituspohjalla.

Hallituksen kaataneen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni lupaili luottamuksen palauttamista.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi uuden pääministerin nimen olevan demareiden käsissä.

– Vihreät tukee saman hallituspohjan ja hallitusohjelman jatkamista. Uuden pääministerin nimi on SDP:n käsissä. Meille tämä hallitusyhteistyö ei ole henkilökysymys. Hallituksessa ollaan tärkeiden asioiden takia. Nyt on tärkeää päästä jatkamaan työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, koulutuksen vahvistamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto haluaa jatkaa nykyisellä hallituskokoonpanolla ja jo sovitulla hallitusohjelmalla, sillä suomalaiset äänestivät viime eduskuntavaaleissa poliittisen suunnanmuutoksen puolesta, totesi puheenjohtaja Li Andersson.

Hän luetteli tähänastisia saavutuksia:

”Hallitus on jo ensimmäisen syksyn aikana ehtinyt päättää useista toimenpiteistä, joilla Suomen suunnanmuutos saadaan aikaiseksi. Ammatillisiin oppilaitoksiin palkataan 100 miljoonalla eurolla lisää opettajia ja ohjaajia. Aktiivimalli poistetaan vuodenvaihteesta lähtien ja niin eläkeläisten, työttömien kuin lapsiperheiden toimeentuloa parannetaan.”

”Tässä työssä ollaan kuitenkin vasta päästy alkuun. Eriarvoisuuden vähentämiseksi on vielä paljon tehtävää ja me haluamme vasemmistoliitossa jatkaa tätä työtä.”

Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli nykypohjan kannalla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi jo aiemmin päivällä demareiden kannattavan nykyisen hallituspohjan jatkamista.