Antti Yrjönen

Työnantaja voi yksipuolisesti päättää työehtosopimuksen vaihtamisesta ja vain ilmoittaa siitä työntekijöille.

– Tämä on työntekijöitä kohtaan väärin, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko ja peräänkuuluttaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä suitsimaan sopimusshoppailua.

Lain mukaan työnantajan järjestäytyminen ratkaisee sen, mitä työehtosopimusta noudatetaan. Kun tällä kikkaillaan, syntyy Postin pakettilajittelijoita koskeneen kiistan kaltainen kuvio, jossa työnantaja olisi neuvotellut työntekijöiden työehdoista muun kuin sen liiton kanssa, jonka jäseniä työntekijät ovat.

Samantyyppinen tilanne on parhaillaan Turussa, jossa kaupungin ruoka- ja kiinteistöhuollosta vastaava palveluyhtiö Arkea päätti vaihtaa työnantajaliittoa ja soveltaa työntekijöihinsä jatkossa majoitus- ja ravitsemisalan sekä kiinteistöalan työehtosopimuksia, jotka ovat työntekijöiden kannalta ehdoiltaan heikompia kuin nykyinen sopimus.

Työlainsäädäntö lähtee siitä ajatuksesta, että työntekijä on heikompi osapuoli.

Arkeassa työntekijöiden palkat uhkaavat pudota pahimmillaan kymmenillä prosenteilla. Postin kiistassa työntekijät onnistuivat torjumaan työehtosopimuksen vaihdon, mutta Turussa tilanne on eskaloitunut. Työntekijöitä edustava Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on muun muassa joutunut tekemään tutkintapyynnön poliisille siitä, onko Arkea rikkonut yhteistoimintalakia päättäessään työnantajanliiton vaihtamisesta.

Yt-lakiin selkeämpi määräys

SAK:n edustajisto vaati toissa viikolla, että työehtoshoppailuun pitää puuttua vielä tällä hallituskaudella.

ILMOITUS

Ismo Kokon mukaan esimerkiksi parhaillaan uudistettavassa yt-laissa pitäisi olla selkeämpi määräys neuvotella työntekijöiden kanssa tilanteissa, joissa työantaja on vaihtamassa työehtosopimusta.

– Yt-menettelyssä pitäisi voida tarkastella työnantajan motiivia sopimuksen vaihtamiseen. Riittääkö esimerkiksi se, että työnantaja haluaa karsia kuluja ja siksi vaihtaa sopimuksen ehdoiltaan huonommaksi.

Kokko nostaa esiin myös työehtosopimuksen edustavuuden. Tästä hyvä esimerkki on riita pakettilajittelijoiden työehdoista. Pakettilajittelijat ovat Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n jäseniä, mutta työnantaja päätti vaihtaa työehtosopimuksen Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Työnantaja ei piitannut edustavuudesta. Kokon mukaan sopimuksen vaihdostilanteissa asiaa pitäisi tarkastella myös työntekijöiden suojan näkökulmasta. Työlainsäädäntö lähtee siitä ajatuksesta, että työntekijä on heikompi osapuoli. Periaatetta pitäisi soveltaa myös tilanteisiin, joissa työnantaja haluaa vaihtaa työehtosopimusta.