Lehtikuva/Seppo Samuli

Työnantaja yritti maksattaa kiky-tuntien poistumisen työntekijöillä.

Teollisuusliiton ensi maanantaina alkava lakko näyttää todennäköiseltä, siksi kaukana toisistaan osapuolten näkemys palkankorotuksista on. Teollisuusliiton neuvottelukunta hylkäsi maanantai-iltana valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen uudeksi teknologiasektoria koskevaksi työehtosopimukseksi.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi.

Piekkalan esityksessä korotukset olisivat olleet yhteensä 1,6 prosenttia kahden vuoden aikana. Teknologiateollisuuden esittämistä työehtojen heikennyksistä ja kiky-tunneista on luovuttu.

Teollisuusliiton mukaan palkankorotus olisi ensimmäisenä sopimusvuonna noin 8 senttiä tunnilta. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kiky-ratkaisun työaikaosuus maksatettaisiin teollisuusliittolaisilla kahteen kertaan.

Suomen keskeisissä kilpailijamaissa on lähiaikoina tehty 2,5–3 prosentin vuositasolla liikkuvia korotuksia teknologiasektorilla. Aalto sanoi maanantaina Teollisuusliiton esittäneen hyvin maltillisia korotuksia, jotka eivät millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Päinvastoin, kohtuullisen ostovoiman kasvun turvaavat korotukset olisivat omiaan vielä kohentamaan kilpailukykyämme.

ILMOITUS

– Ilmoitimme hyvissä ajoin työnantajille, että meidän osaltamme talkootyön tekeminen on loppu. Emme näin ollen myöskään tietenkään hyväksy sitä, että ilman kustannusvaikutuksia tehdyn työajan lisäyksen poistolle laskettaisiin jotain hintaa.

Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Lakot järjestetään 9.–11. joulukuuta ja niiden piirissä on noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Mukana on työpaikkoja niin teknologiasektorin, kemian sektorin, puutuotesektorin kuin erityisalojen sektorinkin piiristä.

Sovintoesityksen kariuduttua Teollisuusliitto jatkaa valmistautumistaan näihin työtaisteluihin.

Myös Pro ja YTN järjestävät työnseisaukset samoilla työpaikoilla samoina päivinä. Rakennusliitto on ilmoittanut niinkään, että sen jäsenet ovat lakossa niillä työpaikoilla, joita lakko koskee.