Lehtikuva/Mikko Stig

Pääministeri sai myöhään illalla omiensa tuen. Keskusta ei pystynyt kertomaan, mihin epäluottamus tarkalleen kohdistuu.

Hallitus vastaa tänään kello 14 kolmen oppositioryhmän välikysymykseen postijupakasta. Sitä ennen pitäisi saada selvyys, jatkaako Antti Rinne pääministerinä vai ei.

Maanantain pitkät kokoukset jäivät pattitilanteeseen. Epävarmasti esiintynyt keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei pystynyt kuin hokemaan henkilöön kohdistuvaa epäluottamusta. Hän ei maininnut Rinteen nimeä eikä esittänyt suoraa erovaatimusta. Nykyisessä hallituksessa keskusta haluaa jatkaa nykyisellä hallitusohjelmalla.

Rinne vastasi myöhään illalla SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Hän moitti keskustan viestintälinjaa epäselväksi.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, mitä he tarkoittavat ja haluavat tässä tilanteessa. Huomenna oman oikeusturvani takia haluan saada vastauksen ”kyllä” tai ”ei”, eli onko valmiutta jatkaa pääministerin kanssa hallitusyhteistyötä, Rinne sanoi toimittajille.

– Täytyy todeta, että jos minun viestintä on epäselvää, niin tuon keskustan viestintä on vielä epäselvempää.

Rinne ja Kulmuni tapaavat mediatietojen mukaan tiistaiaamuna. Pääministerin asemasta on oltava selvyys ennen välikysymyskeskustelun alkua iltapäivällä. SDP:n puoluehallituksella on täysi luottamus pääministeriin.

Jos Rinne eroaa, nykyinen hallitus voi jatkaa uuden demaripääministerin johdolla, joksi on veikkailtu Sanna Marinia tai Antti Lindtmania. Ääritapauksessa hallitus häviää luottamuslauseäänestyksen keskiviikkona ja edessä ovat uudet vaalit. Siihen ei juuri kukaan usko, sillä SDP:llä ja keskustalla olisi edessään rökäletappio ja perussuomalaisille avautuisi paikka nousta suurimmaksi puolueeksi.