Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Kun kokous pidetään sunnuntai-iltana, tuntuu se aina hieman enemmän jännittävältä.

1. Puheenjohtajien kokous raivostutti toimittajat

Sunnuntaina nähtiin hämmentävä näytelmä, kun Suomen tiedotusvälineet päättivät hallituksen salailevan asioita. Salailu liittyi siihen, että tiedotusvälineille ei kerrottu hallituspuolueiden puheenjohtajien kokouksen pitopaikkaa.

Ensin toimittajat seisoskelivat tyhjän pantteina pääministerin virka-asunnon Kesärannan edustalla. Useampi tiedotusväline ehti lähettää suoraa verkkolähetystä Kesärannan portilta ennen kuin selvisi, ettei siellä mitään kokousta pidetä.

Lopulta toimittajat onnistuivat löytämään valon, kun pääministerin työhuoneessa valtioneuvoston linnassa kajasti sähkölampun kajoa. Tässä vaiheessa kello oli noin yhdeksän illalla, ja toimittajien kriisikiima pahimmillaan.

Toimittajien mielestä oli päivänselvää, että koska heille ei ollut kerrottu mitään, oli päällä jättimäinen hallituskriisi. Yksi toisensa jälkeen ihan järkevinäkin normaalisti esiintyvät toimittajat ja päätoimittajat julistivat hallituksen päivät luetuiksi.

ILMOITUS

2. Kaikki ei ole hyvin

Se on selvää, että hallituksessa kaikki ei todellakaan ole hyvin. Pääministeri Antti Rinne (sd.) on sekavilla lausunnoillaan Posti-tapauksessa ajanut itsensä tukalaan asemaan. Samalla oppositiolle aukesi paraatiovi tehdä välikysymys, minkä kokoomus luonnollisesti kristillisdemokraattien ja yhden henkilön Liike nyt -ryhmän tukemana teki.

Ja tämän vuoksi hallituspuolueiden puheenjohtajat luonnollisesti kokoustivat eilen illalla. Ajankohta eli myöhäinen sunnuntai-ilta toi tietysti hyvän mahdollisuuden toimittajille pumpata tapaukseen lisää dramatiikkaa. Kun muu kaupunki on lepäämässä, näyttää helposti dramaattiselta, kun jossain pidetään kokousta.

Jos ajankohtaa tarkemmin miettii, on varsin loogista, että erittäin kiireiset ministerit pitävät yhteisen kokouksen silloin kun se kaikille sopii. Koska kokous oli kutsuttu koolle suht kiireisesti – ilmeisesti perjantaina – ei vaihtoehtoja ollut paljon.

Mutta kokouksessa on varmasti käyty läpi Rinteen asemaa. Ainakin yksi raskauttava lausunto häneltä Postin tiimoilta löytyy. Rinne kun meni syyskuussa sanomaan, että yksi vaihtoehto Postin tes-shoppailuun olisi maksaa työntekijöille kertakorvaus.

Eli selvästi huonommalle palkalle siirrettävät työntekijät olisivat saaneet jonkinlaisen könttäsumman, jonka jälkeen toimeen olisi pitänyt tulla kymmeniä prosentteja pienemmällä palkalla.

Tuo Rinteen kommentti ei varsinaisesti kuulosta siltä, että hän olisi koko ajan puolustanut työntekijöitä ja tehnyt kaikkensa sen eteen, ettei heitä siirrettäisi halvemman sopimuksen piiriin.

3. Miten tästä eteenpäin?

Keskustan eduskuntaryhmä pitää kokouksen jo maanantaina. Ilta-Sanomat on rummuttanut, että ryhmässä on paljon tyytymättömyyttä pääministeriä kohtaan.

Joten on luonnollisesti täysin mahdollista, että Rinnettä lähdettäisiin vaihtamaan. Tämä tarkoittaisi vain pääministerin vaihtamista, ei keskustakaan lähde koko hallitusta kaatamaan.

Mutta kannattaa myös muistaa, että pääministerin vaihtaminen on suhteellisen kova veto.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen on kaiketi tiedossa, miten puolue suhtautuu pääministeriin.

Tiistaina vuorossa on välikysymyskeskustelu, ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

4. Mikä oli sunnuntain suurin yllätys?

Toimittajien ja kuvaajien säntääminen pääministerin virka-asunnolle ilmeisesti yhden toimittajan tekemän jutun pohjalta oli eilisen ehkä huvittavin piirre. Yllättävintä oli se, ettei neuvotteluista vuodettu mitään. Jo hallitusneuvotteluissa vuotoja oli valtava määrä, huipentuen koko ohjelman lähettämiseen etuajassa Iltalehdelle, joten radiohiljaisuuden onnistuminen eilen oli melkoinen onnistuminen.

Lue lisää: Arhinmäki: Posti-kiistan lopputulos oikea, mutta tyylipisteitä ei tule – ”Työnantajat tottuivat liian hyvään viime vaalikaudella”.

Näin Posti-sotkua kommentoidaan – Andersson muistuttaa pääasiasta: ”Tärkeintä koko asiassa on, että pakettilajittelijoiden työehdot turvattiin”.

Omistajaohjausministeri eroaa Posti-sotkun vuoksi – Rinne syytti kovasanaisesti myös Postia

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!