Antti Yrjönen

Eläkeläisille musiikki voi olla tärkeä harrastus, joka tuo sisältöä elämään.

Espoossa Elmuskan tiloissa soi 70-luvun rock ja muu aikakauden musiikki, kun kerhon jäsenet harjoittelevat Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlaa varten.

Treenitiloissa raikaa marraskuisena sunnuntaina musiikki, kun Etelä-Espoon Eläkeläisten musiikkikerho Elmuska kokoontuu harjoittelemaan tulevaa esiintymistään varten. Kappaleet ja solistit vaihtuvat lennosta, ja esimerkiksi vauhdikkaasti kulkevaa Krokotiilirockia kokeillaan duettona.

Dueton toinen osapuoli on Etelä-Espoon Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Antero Krekola, hänen kanssaan laulava Ritva Pakkanen on saapunut paikalle Anjalankoskelta.

Vapautuneesti esiintyvä Pakkanen kertoo harkinneensa viisikymmentä vuotta ja menneensä sitten laulutunneille. Ihan uusi asia musiikin harrastaminen ei hänelle kuitenkaan ole.

Antti Yrjönen

– Kansakoulussa olin aina kuorossa, ja 14-vuotiaana soitin bändissä laulamisen lisäksi vähän rumpuja. Täällä olen nyt vähän kokeillut soittamista uudelleen. Se on hirmuisen jännittävää, mutta en pysty laulamaan samalla, kun soitan.

ILMOITUS

Musiikin harrastaminen jäi Pakkaselta vuosiksi, kun kansakoulun jälkeen piti mennä töihin ja suorittaa opinnot siinä ohessa.

Musiikki ykkösasiana

Myös karkkilalaisen Erkki Hepoahon musiikkiura pääsi kunnolla vauhtiin vasta eläköitymisen jälkeen.

– Olin reppuhommissa koko työikäni, ei siinä oikein pystynyt musiikkia harrastamaan. Eläkkeelle jäätyäni olen ottanut tämän sitten ykkösasiaksi. Joka päivälle on jotain tämän harrastuksen piirissä olevaa. Laulamista, lauluryhmän kanssa pelaamista tai sitten kuorolaulua.

Laulamisen lisäksi Hepoaho soittaa koskettimia.

– Normaalisti lapset alkavat saada nelivuotiaina ohjattua musiikinopetusta, minä olen aloittanut 64-vuotiaana. Moni rokkari on jo hyytynyt matkan varrelle, mutta minä olen vasta alussa. Kaikki hienot asiat ovat vielä edessä, Hepoaho naurahtaa.

Matalan kynnyksen harrastus

Antero Krekola kertoo, että Elmuska on Etelä-Espoon Eläkeläiset ry:n suosituin kerho. Kerhossa pyritetään välttämään turhaa kritiikkiä ja annetaan jokaiselle mahdollisuus laulaa ja soittaa.

– Meillä on sellainen periaate, että äänellään lintukin laulaa, jokaiselle annetaan mahdollisuus esiintyä. Meillä on paljon hyviä laulajia, ja kiertelemme muun muassa hoivakodeissa esiintymässä.

Kaikki hienot asiat ovat vielä edessä

Krekola on tullut mukaan Elmuskan toimintaan vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Tämä on rikas ja antava harrastus. Parasta on yhteisöllisyys ja sellainen tunne, että vaikka ei ihan hirveästi osaa, niin tehdään kuitenkin ihan järkevää hommaa, hän tuumaa.

– Me ollaan onnekkaita, kun saadaan nyt tehdä sitä, mitä on aina haluttu, Pakkanen lisää.

Metsäkukkien jälkeen

Syitä musiikkiharrastukselle on useita. Pakkanen epäilee, että yhtenä syynä voi olla se, että nuorisomusiikki on syntynyt heidän nuoruudessaan.

Joulukuussa esitettävät kappaleet ovat lainauksia muun muassa Juicen, Baddingin ja Dannyn tuotannoista, Krekola kuvailee niitä oman ikäluokkansa biiseiksi.

– Ideana on se, että mennään vähän kauemmas niistä Metsäkukista, Hepoaho toteaa.

Antti Yrjönen

Joulukuista konserttia odottelee myös Airi Heikura, joka laulaa soolon Delilah -kappaleeseen.

– Kun nuoruudessa aloin käymään tansseissa, niin se oli aina odotettu kappale. Sinä iltana, kun Delilah soi, niin sitä oli pakko päästä tanssimaan, hän kertoo.

Konsertissa esitettävillä kappaleilla on jokaisella solisti tai kaksi ja heitä tukemassa kuoro sekä bändi. Elmuskalaiset ovat itse valinneet omat soolokappaleensa.

Energiaa musiikista

Musiikki merkitsee harrastajille eri asioita, mutta yksi seikka yhdistää ainakin Elmuskan jäseniä. Musiikki antaa lisää iloa elämään.

Koko ikänsä laulamista harrastanut ja Elmuskan toiminnassa kuusi vuotta mukana ollut Raili Eerikäinen sanoo, että välillä ei jaksaisi millään lähteä treeneihin, mutta niiden jälkeen on aina piristynyt olo.

– Laulaminen saa ajatukset pois muusta. Siitä tulee puhdistunut olo, ja musiikki antaa energiaa arkeen, Heikura tiivistää.

Etelä-Espoon Eläkeläiset ry:n musiikkikerho Elmuska esiintyy Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa Kulttuuritalolla 4.12.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.