Lehtikuva/-

Euroopan unionin ”kiukuttelu” Syyrian kysymyksessä haiskahtaa yritykseltä olla mukana voittajien pöydissä. Uhrauksena EU:lla on ollut lähinnä Syyrian hallituksen vastaisten kapinallisryhmien tukeminen ja maan armeijan sekä Venäjän tappamistapojen arvostelu. Kapinalliset, ISIS ja USA olivat, ainakin alussa, EU:n silmissä lähinnä sankareita.

Toivottavasti rauhanneuvottelut alkavat pian. Muistetaan niitä seuratessa myös, että Syyrian armeija on ISISin ja muiden kapinallisryhmien vastaisessa sisällissodassa menettänyt kaatuneina noin satatuhatta sotilasta. Syyrian hallituksen lisäksi myös kurdit, USA, Venäjä, Turkki ja Irankin tulevat vaatimaan näkökantojensa huomioon ottamista rauhaa rakennettaessa.

Todennäköisesti EU yrittää neuvottelupöydän ulkopuolelta huudellen turvata kapinallisryhmien aseman. Israelille riittää heikko Syyria ja Iranin pitäminen marginaalissa. Näistä asioista USA tulee pitämään huolen Israelin puolesta.

Juha Jurvelius

Savonlinna

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!