Kuvitelkaa minkälainen reaktio tulisi, jos työntekijöiden edustajat saapuisivat neuvottelupöytiin vaatimaan kuuden tunnin työpäivää, rajuja palkankorotuksia, kesäloman keston tuplaamista ja 30 päivän koulutusoikeutta vuodessa? Vaatimuslista aiheuttaisi takuuvarmasti keskustelua siitä, kuinka palkansaajat ovat epärealistisia, itsekkäitä ja vaativat mahdottomia.

Mitä sitten pitäisi ajatella julkisuuteen vuotaneista tiedoista työnantajapuolen yhteisistä esityksistä työmarkkinapöytiin, joissa vuorineuvokset esittävät palvelusvuosilisien poistoa, lomarahojen puolittamista, lakko-oikeuden rajoittamista, jäsenmaksuperinnän lopettamista, kiky-tuntien säilyttämistä, helatorstain ja loppiaisen muuttamista työajaksi ja monia muita rajuja heikennyksiä?

Monien kokeneiden liittojohtajien mukaan elinkeinoelämä esittää ennennäkemättömän kovia vaatimuksia, siitä huolimatta, että nyt on jo tehty monta työntekijöiden kannalta erittäin rankkaa sopimusta peräkkäin.

Esitykset osoittavat myös kaikkea muuta kuin sopimishalukkuutta työnantajapuolelta ja ovat pikemminkin provokaatio. Vaikuttaa siltä, että Rinteen punavihreä hallitus on niin punainen vaate elinkeinoelämän etujärjestöjen eliitille, että se on valmis aiheuttamaan työmarkkinalevottomuuksia vain demaripääministerin riesaksi.

Esimakua saatiin jo viime viikonloppuna, kun Medialiitto olisi voinut ratkaista 700 pakettilajittelijaa koskeneen kiistan ja estää tukilakkojen laajentumisen liikenteeseen ja satamiin. Siihen Medialiitto ei kuitenkaan suostunut.

ILMOITUS

Työntekijät ovat joustaneet suostumalla useaan äärimaltilliseen palkkaratkaisuun toisensa jälkeen, samaan aikaan kun yritysten investointiaste on pysynyt matalana ja osingot ovat kasvaneet ennätyssuuriksi. Jos työnantajat vastaavat perusteltuihin palkankorotusvaatimuksiin esittämällä sekä palkanalennusta että työajanpidennystä, osoittaa se kaikkea muuta kuin aitoa neuvotteluhalukkuutta.

Työelämässä tarvitaan yhä selkeitä parannuksia työikäisten jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi, matalapalkka-alojen palkkatason korottamiseksi, ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytön lopettamiseksi sekä palkkatasa-arvon edistämiseksi.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!