Jussi Joentausta

Kaksi keväällä valittua vasemmistoliiton kansanedustajaa pyrkii Vasemmistonaisten johtoon. Juttu on julkaistu Kansan Uutisissa 4.10.

Kolme kautta järjestön johdossa toimineen Saila Ruuthin seuraaja valitaan viikonvaihteessa Helsingissä pidettävässä Vasemmistonaisten valtakunnallisessa kokouksessa. Seuraajaksi ovat ehdolla helsinkiläinen Veronika Honkasalo ja keravalainen Pia Lohikoski.

Luvassa onkin ensimmäistä kertaa naisjärjestön historiassa kunnon kisa johtopaikasta. Kysyimme ehdokkailta, miksi puheenjohtajuus kiinnostaa nyt.

– Olen ymmärtänyt, että ilmassa on pitkään ollut keskustelua siitä, että puhenaiseksi olisi hienoa saada korkean profiilin tasa-arvoasiantuntija. Moni lähestyi minua ja olen siitä todella otettu, Honkasalo vastaa.

Hän sanoo, että tasa-arvopolitiikka on hänelle sydämen asia ja häntä innostaa nyt auennut mahdollisuus pyrkiä asemaan, jossa hän voisi hyödyntää niin tutkimuksellista kuin kansalaisjärjestökenttäänkin liittyvää feminististä osaamistaan ja asemaansa kansanedustajana.

Tärkeimpinä tämän hetken tasa-arvotavoitteina hän mainitsee perhevapaauudistuksen, palkkatasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn paremman resurssoinnin.

ILMOITUS

Lohikoski aloittaa vastauksensa kertomalla, että häntä pyydettiin naisjärjestön puheenjohtajaehdokkaaksi jo yhdeksän vuotta sitten. Silloin hän kuitenkin halusi keskittyä juuri alkaneeseen tehtäväänsä puoluevaltuuston puheenjohtajistossa. Siitä tehtävästä hän on nyt jäämässä pois ja on valmis uuteen tehtävään.

– Uskon että taustani ay-liikkeessä, jossa olen työskennellyt muun muassa työelämän tasa-arvokysymysten ja työn sekä perheen yhteensovittamisen hankkeissa, voi hyödyttää myös ay-feminismin äänen esiin nousemista Vasemmistonaisten kautta.

Vasemmistonaisissa on Lohikosken mukaan potentiaalia kasvaa työväenluokkaisen ay-feminismin ja vasemmistofeminismin vahvemmaksi äänitorveksi.

Vasemmistonaisia johti pitkään kolme tasavertaista puhenaista. Vuonna 2006 siirryttiin yhden puhenaisen systeemiin. Ensimmäinen tällainen puhenainen oli Minna Sirnö. Hänen jälkeensä tehtävään valittiin kolmesti kolmen vuoden kaudeksi Saila Ruuth, joka työskentelee nyt sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteerinä.