EU/Mathieu Cugnot

Viikonlopun seminaarissa pohditaan miten äärioikeiston nousu vaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon.

Vasemmistonaisten kerran kolmessa vuodessa pidettävä valtakunnallinen kokous pidetään Helsingissä 30.11.-1.12. Kokouksessa valitaan Vasemmistonaisten puhenainen, varapuhenaiset sekä järjestön hallituksen eli Valtikan jäsenet tulevalle kolmivuotiskaudelle.

Puhenaisen paikasta kisaa kaksi ensimmäisen kauden kansanedustajaa: helsinkiläinen Veronika Honkasalo ja keravalainen Pia Lohikoski.

Yhdeksän vuotta puheenjohtajana toiminut Saila Ruuth ilmoitti syyskuussa ettei hae neljättä kautta.

Henkilövalintojen lisäksi kokouksessa hyväksytään Vasemmistonaisten politiikkaa ohjaava naispoliittinen asiakirja.

Naiserityisyydelle on tarvetta

– Kokoukseen on tulossa noin 100 osallistujaa ja paljon uusia kasvoja on ilmaissut kiinnostuksensa Vasemmistonaisissa toimimiseen, kertoo Silla Kakkola, Vasemmistoliiton naispoliittinen asiantuntija.

ILMOITUS

Hänen mielestään Vasemmistonaisille ja naiserityiselle toiminnalle on tarve niin kauan kuin yhteiskunnassa on epätasa-arvoisia valtarakenteita.

Kakkola on tyytyväinen siihen, että Vasemmistoliiton tuoreessa tavoiteohjelmassa mainitaan feministisen politiikan tekeminen heti toisessa lauseessa.

– Feministisen politiikan kirjaaminen tavoiteohjelmaan on jo vuosia ollut Vasemmistonaisten tavoite. Feminististä politiikkaa puolueessa on tehty tähänkin asti ja tehdään jatkossa yhä enemmän.

Äärioikeisto ja konservatismi uhka tasa-arvolle

Vasemmistonaisten kokouksen ohjelmaan kuuluu myös seminaari eli feminaari otsikolla Naisten oikeudet äärioikeistolaistuvassa Euroopassa.

Sen avaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja tervehdyksensä esittää myös opetusministeri Li Andersson.

Sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola Tampereen yliopistosta alustaa aiheesta ”Oikeistopopulismin vaikutukset sukupuolten tasa-arvon edistämiseen Euroopassa”.

”Europarlamentissa on hyvinkin äärioikeistolaisia ryhmiä, jotka suhtautuvat kielteisesti sukupuolten tasa-arvoon ja feminismiin. Tällä voi olla merkitystä naisten ja miesten toiminnalle politiikassa ja varsinkin tasa-arvon edistämiselle”, totesi viisivuotista tutkimushanketta aiheesta vetävä Kantola viime keväänä eurovaalien alla Ylen haastattelussa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.