Lehtikuva/Stephane de Sakutin

Kieltoaloite tulee parlamenttiin. Myös nykyinen ympäristöministeri arvostelee kulutusjuhlan päivää.

Ranskan kansalliskokous käsittelee joulukuussa aloitetta, joka tekisi marraskuun suuren ostospäivän Black Fridayn (myös Ranskassa käytetään tätä englanninkielistä muotoa) mainostamisen kielletyksi.

Aloite hyväksyttiin maanantaina valiokunnassa. Sen alullepanija oli entinen ympäristöministeri Delphine Batho.

Aloitetta perustellaan sillä, että Black Fridayn aiheuttama myynnin kasvu aiheuttaa resurssien tuhlausta ja ylikulutusta.

Kenkäkauppaketju Faguo käynnisti kampanjan Black Fridayn boikotoimiseksi.

Batho oli toimiessaan ministerinä 2012–2013 sosialistipuolueen jäsen. Vuonna 2018 hän siirtyi Génération Écologie -ympäristöpuolueeseen.

Ranskan nykyinen ympäristöministeri Elisabeth Borne on myös arvostellut Black Fridayta. Hänen mukaansa ei voi samanaikaisesti puhua kasvihuonekaasujen vähentämisestä ja edistää kulutusvimmaa.

ILMOITUS

Borne sanoi, että hän tukisi Black Fridayta, jos se auttaisi ranskalaisia pikkukauppiaita, mutta nykyisellään siitä hyötyvät etupäässä suuret nettikaupat. Black Friday aiheuttaa Bornen mukaan myös liikenneruuhkia, saastumista ja pakokaasuja.

Borne kuuluu presidentti Emmanuel Macronin LREM-puolueeseen.

Ranskassa on lain mukaan sallittu kaksi kuuden viikon alennusmyyntijaksoa, toinen kesällä ja toinen talvella.

Ranskalainen asuste- ja kenkäliikeketju Faguo käynnisti äskettäin kampanjan Black Fridayn boikotoimiseksi. Se ilmoittaa nettisivuillaan saaneensa kaikkiaan 700 muuta liikettä ja vaatemerkkiä mukaan kampanjaan.

Kampanjasivuillaan Faguo muistuttaa, että Ranskassa heitetään vuosittain 500 miljoonaa vaatekappaletta roskiin. Kampanjan tunnus on ”Make Friday Green Again” (myös tässä käytetään englannin kieltä).

Useissa Ranskan kaupungeissa on järjestetty perjantaina mielenosoituksia Black Fridayta vastaan. Protesteissa on tuomittu ylikulutus ja sen seuraukset ilmastolle.

Lyonin esikaupungissa mielenosoittajat sulkivat pääsyn amerikkalaisjätti Amazonin varastolle.