Turun kaupungin omistama Kuntec on lähtemässä aggressiiviseen työehtoshoppailuun eli työntekijöidensä palkkojen leikkaamiseen, kertoo Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja Jaakko Lindfors ja vaatii hankkeen estämistä.

Kuntec tarjoaa muun muassa viherpalvelu-, rakentamis- ja ylläpitopalveluita kiinteistöyhtiöille, järjestöille ja yrityksille.

”Turun kaupungin omistamat yhtiöt Arkea ja Kuntec kunnostautuvat vastuuttomimmalla mahdollisella tavalla: molemmat leikkaavat erittäin matalapalkkaisten työntekijöidensä palkoista. Työnantajan pakkomielteellä työehtoshoppailuun on kuitenkin vain yksi tie: Epävakaat työmarkkinat, kärjistyvä työmarkkinasota ja – jos työnantaja ei todella aio luopua työehtoshoppailusta – lopulta yleislakko”, Lindfors toteaa Facebookissa

Työehtoshoppailu on estettävissä

Lindfors muistuttaa, että Kuntecin päätös työehtoshoppailusta voidaan vielä estää omistajaohjauksella Turun konsernijaostossa maanantaina 9.12.

”On päivänselvää, että menen paikalle ainoastaan hylätäkseni kaikki työehtoshoppailuun tähtäävät esitykset. Mutta hylkäävätkö kokoomus, vihreät ja keskusta, jotka sysäsivät Arkean työehtoshoppailuun konsernijaoston äärimmäisen niukalla enemmistöllä”, LIndfors kysyy.

Työmarkkinajärjestöille pitäisi hänen mukaansa antaa todelliset mahdollisuudet ja aito neuvottelurauha etsiä yhteiset ehdotukset Arkean ja Kuntecin tilanteiden ratkaisemiseksi.

ILMOITUS

Jos omistajaohjaukselle ei löydy riittävää poliittista kannatusta konsernijaostossa, LIndfors varautuu esittämään Arkean ja Kuntecin vetämistä pois markkinoilta, ja molemmat yritysten ottamista Turun kaupungin omiksi sidosyksiköiksi.

”Tällöin Arkean ja Kuntecin omistajilleen tuottamia palveluita ei enää tarvitse kilpailuttaa, ja työehtoshoppailut voidaan unohtaa. Jos Arkea ja Kuntec vedetään pois markkinoilta, ne joutuisivat tosin luopumaan tällä hetkellä muille kuin omistajilleen myymistään palveluista. Tämä saattaa silti olla kestävin tie näinä aikoina, kun poliittinen enemmistö ja työnantajapuoli äänestävät aggressiivisen työehtoshoppailun puolesta”, Lindfors pohtii.

”Kansalaisaloite saatava eduskuntaan”

Lindforsin mukaan on selvää, kansalaisaloite (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5651) työehtoshoppailun estämiseksi on saatava eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman nopeasti.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!