Lehtikuva/Jussi Nukari

Onko eduskunnalle annettu oikeaa tietoa, perää kolme oppositioryhmää.

Hallitus joutuu vastaamaan kolmen oppositioryhmän välikysymykseen Postista, työmarkkinapolitiikasta ja valtion omistajaohjauksesta. Kokoomus, kristilliset ja Harry Harkimo jättävät välikysymyksen torstaina.

– Viime viikkojen sotkut asian ympärillä antavat mielestämme aiheen sille, että eduskunnan salissa pääministeri, omistajaohjausministeri ja koko hallitus antavat selonteon siitä, mitä on tapahtunut, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Meille ei riitä, että saamme tietoja hajanaisesti eri haastattelujen kautta, vaan mielestämme eduskunnalla ja oppositiolla on oikeus tietää, miten asiat ovat menneet ja onko eduskunnalle annettu oikeaa tietoa.

Oppositiossa epäillään, että ei ole annettu oikeaa, vaan väärää tietoa.

Välikysymyksessä on kolme keskeistä asiaa.

ILMOITUS

Ensimmäinen on omistajaohjauksen tilanne, josta on kokoomuksen mukaan syntynyt erittäin sekava kuva.

Toinen asia on tapahtuneen vaikutus työmarkkinatilanteeseen.

– Puuttumalla näin selkeästi työehtosopimusneuvotteluihin on ikään kuin annettu myös malli sille, että voidaan jatkossakin odottaa pääministerin ja hallituksen tulevan apuihin, jos syntyy vaikeita tilanteita, Orpo sanoi.

Kolmanneksi oppositio haluaa selvittää ministerien toimintaa ja ovatko he kertoneet eduskunnalle muunneltua totuutta.

Välikysymystä tarjottiin myös perussuomalaisille, mutta he eivät lähteneet mukaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati jo aiemmin päivällä pääministerin ilmoitusta Postin tilanteen kriisiytymisen taustoista ja vaati pääministeri Antti Rinnettä tekemään ”johtopäätökset”.