Lehtikuva/Frederick Florin

Uuden Euroopan komission ilmastopoliittinen linja on suuri pettymys, toteaa vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig.

EU-parlamentti äänesti keskiviikkona Strasbourgissa Ursula von der Leyenin uudesta komissiosta. Vasemmistoliiton Silvia Modig äänesti komissiota vastaan. Hän arvostelee erityisesti Euroopan vihreän tulevaisuuden arkkitehdiksi luonnehditun hollantilaisen komissaariehdokkaan Frans Timmermansin ilmastolinjaa.

– Timmermans ei pystynyt lupaamaan parlamentille, että EU sitoutuisi 55 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä. Tämä olisi ollut tutkimustiedon valossa ehdoton minimitaso. Jos ilmastohätätilaan suhtautuu tosissaan, pitäisi pyrkiä huomattavasti tätäkin tasoa korkeammalle, Modig sanoo.

Modigin mukaan Green Deal, vihreän talouden paketti, ilmastolaki ja oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ovat tärkeitä avauksia, joilta odotetaan parlamentissa paljon. Uuden komission ilmastolupaukset eivät kuitenkaan takaa edes Pariisin ilmastosopimuksen toteutumista.

”Oikeusvaltioperiaate on yhteinen arvo, jota pitäisi suojella.”

– Tämän tason kunnianhimottomuus on käsittämätöntä aikana, jona aivan jokaisen poliitikon pitäisi asettaa ilmastohätätilan ratkaiseminen tärkeimmäksi prioriteetikseen. Uuden komission pitäisi luvata, että koko EU:n budjetti rakennetaan ilmasto edellä.

Modigin mukaan esimerkiksi maataloudessa olisi suuri potentiaali ilmastotekoihin, mutta nyt näyttää siltä, ettei uusi komissio tule sitä hyödyntämään. Maatalouskomissaari, puolalainen Janusz Wojciechowski ei nähnyt syytä muutoksille aiempaan, vaan katsoi vapaaehtoisten toimien riittävän edelleen.

ILMOITUS

– Jotta maatalous saadaan muutettua ilmastokestäväksi, pitää maanviljelijöitä tukea siirtymässä. Nyt näin ei olla toimimassa. Tämä on surullista, sillä maanviljelijöillä olisi kaikki mahdollisuudet nousta aikamme suurimpien ilmastosankareiden joukkoon, sanoo Modig.

Eurooppalainen elämäntapa?

Modig arvostelee myös äärioikeistolle kumartamista, johon komissio hänen mielestään syyllistyy.

”Eurooppalaisen elämäntavan edistämisen” salkku on saanut kiitosta esimerkiksi Ranskan äärioikeistolaiselta populistijohtajalta Marine Le Peniltä. Salkkuun kuuluvat muun muassa siirtolaiset ja integraatio sekä ”uudet uhat”.

Salkun alkuperäinen nimi ”eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen” muutettiin vahvan kritiikin jälkeen nykyiseksi. Modigin mukaan epäselvää on, mikä ylipäänsä on se eurooppalainen elämäntapa, joka vaatii edistämistä.

– Olen toimiessani puoli vuotta meppinä äänestänyt useaan kertaan abortista ja naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan, jota pelottavan monet parlamentissa vastustavat.

– Olen äänestänyt myös sateenkaari-ihmisten oikeuksista ja jopa lasten ja nuorten oikeudesta seksuaaliterveyskasvatukseen, joita jotkut tahot haluavat rajoittaa. Mikä siis on se eurooppalainen elämäntapa, jota komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen haluaa suojella tai edistää? Modig kysyy.

Modigin mukaan on yksi yhteinen arvo, jota ehdottomasti tulisi suojella, ja se on oikeusvaltioperiaate.

– Alunperin komission puheenjohtaja olisi kuitenkin kelpuuttanut laajentumiskomissaariksi ehdokkaan, joka on kotimaassaan Unkarissa toteuttanut oikeusministerinä pääministeri Viktor Orbánin linjauksia. Hänen toimintansa on romuttanut, ei vahvistanut oikeusvaltioperiaatetta.

Kolme ehdokasta hylättiin

Syksyn aikana toteutetuissa parlamentin kuulemisissa kolmen maan ehdokkaat eivät läpäisseet seulaa lainkaan. Ranska, Unkari ja Romania joutuivat nimeämään uudet ehdokkaat korruptiosyytösten tai eturistiriitojen vuoksi.

– Valitettavasti uudetkaan ehdokkaat eivät kaikilta osin läpäise kriittistä tarkastelua, ja siksi äänestin komissiota vastaan.

Parlamentti äänesti komissiosta kokonaisuutena, ei yksittäisistä ehdokkaista. Tämän vuoksi äänestyksessä ei voinut esittää tukea yksittäisille komissaareille. Modigin mukaan hän olisi muuten antanut tukensa Suomen Jutta Urpilaiselle, joka nimitettiin Afrikka-politiikasta vastaavaksi komissaariksi.

Euroopan parlamentti äänesti komission puolesta äänin 461–157. Tyhjää äänesti 89 europarlamentaarikkoa. Uusi komissio aloittaa työnsä joulukuun alussa.