Lehtikuva/

Ammattiliittojen jäsenet järjestävät uuden kolmipäiväisen lakon keskiviikkona 27. marraskuuta alkaen. Lakko laajenee myös Arkean ulkopuolelle.

Samalla Turun kaupungilla työskentelevillä Jytyn jäsenillä alkaa vuoronvaihto- ja ylityökielto, joka on voimassa toistaiseksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mukaan Turun kaupungin konsernijaosto on kieltäytynyt keskustelemasta Arkean työehtokiistasta, koska sen mielestä neuvotteluperusteita ei ole. Tämän jälkeen JHL päätyi uuteen lakkoon. Arkealaisten lisäksi lakkoon osallistuvat JHL:n jäsenet, jotka ovat töissä Turun kaupungilla ja kaupungin yhtiöissä.

Arkeassa työskentelevien JHL:n jäsenten töiden lisäksi lakossa ovat mukana Turun kaupungin ja kaupungin omistamien yhtiöiden Turku Energian, Kuntecin, Kaarean, Kaarean Kunnossapidon, Lounais-Suomen Jätehuollon, Turun Sataman, Turun Kaupunkiliikenteen, Turun Seudun Veden, Turun Seudun Vesihuollon ja Turun Seudun Puhdistamon JHL:läisten työntekijöiden työt. Lakko rajataan niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjen töitä.

Arkeassa on kyse aivan samasta kuin Postissakin.

Lakko näkyy kouluissa, kirjastoissa, satamassa

Lakko näkyy perus- ja ammattikoulujen sekä lukioiden ja päivähoitoyksikköjen ruokailuissa, koska Arkea toimittaa ateriat niihin. Lakon laajeneminen kaupungin työntekijöihin ja kaupungin omistamiin yhtiöihin vaikuttaa niin, että päivähoitoa ei välttämättä pystytä järjestämään ja linja-autoliikenne sekä sataman toiminnot häiriintyvät. Lakko saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi kirjastojen ja uimahallien toimintaan.

ILMOITUS

– On äärimmäisen ikävää, että turkulaiset joutuvat asiassa sijaiskärsijäksi. Kiistan avaimet on Turun kaupunginjohtaja Minna Arven kädessä. Hän voi saada osapuolet takaisin neuvottelupöytään, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jatkaa.

JHL:sta muistutetaan, että toistaiseksi yhtiö on viitannut kintaalla myös sille, että Arkea rikkoi lakia kun se päätti vaihtaa työehtosopimusta ennen kuin asia käsiteltiin YT-neuvotteluissa.

Ala-arvoista kohtelua

Uudella lakolla Arkeassa ja vuoronvaihto- ja ylityökiellolla Turussa Jyty haluaa lähettää vahvan viestin Turun kaupungin päättäjille.

– Emme salli sopimusshoppailua ja työntekijöiden ala-arvoista kohtelua Arkea Oy:ssä, emmekä muissakaan kaupungin omistamissa yhtiöissä, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki korostaa.

Hän sanoo, että Turun kaupunki pyrkii sopimusshoppailulla Arkean omistajana siihen, ettei työntekijöiden kanssa tarvitsisi neuvotella työehdoista ikään kuin kyseessä olisi vain ilmoitusasia.

Pihlajamäen mukaan Arkeassa on kyse aivan samasta kuin Postissakin, tosin sille erotuksella, että Arkeassa työehtojen polkeminen koskee vielä suurempaa joukkoa, yli tuhatta työntekijää.

Jytyn ja JHL:n lakot alkavat keskiviikkona 27. marraskuuta kello 00.00 aamulla ja päättyy perjantaina 29. marraskuuta kello 24.00.