Lehtikuva/Seppo Samuli

Postialan työehtosopimus on käytännössä valmis heti, kun pakettilajittelijoiden tilanne on turvattu.

Postin työehtosopimuskiistaa yritettiin ratkaista koko maanantai ja neuvotteluja on jatkettu tänään aamusta asti Etelärannassa. Läpimurtoa ei ole vielä tullut, mutta neuvottelijoiden mukaan ratkaisuun pyritään viimeistään keskiviikkona. Keskiviikko on tärkeä takaraja, jotta satamat torstaina pysäyttävä AKT:n tukilakko ehditään peruuttaa.

Postin pakettilajittelijoiden asiasta neuvottelevat parhaillaan työnantajaliitto Paltan ja työntekijäliitto PAUn lisäksi Teollisuusliiton, Medialiiton ja Postin edustajat. Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan haussa on malli, joka olisi sisällön lisäksi myös toteuttamistavaltaan mahdollinen.

Aarto ja PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoivat väliaikatietoja neuvotteluista tiistaina kello 13:n jälkeen. He eivät lähteneet arvailemaan neuvottelujen kestoa tai onnistumismahdollisuutta. Keskustelujen sisällöstäkään ei kerrottu mitään.

Sopimustilanne etenee nyt niin, että jos 700 pakettilajittelijan asiasta saadaan sopu, PAU ja Palta menevät valtakunnansovittelijan luokse viimeistelemään varsinaisen työehtosopimuksen. Se menee vielä liittojen hallintojen hyväksyttäväksi.

– Painotan, että meillä ei ole vielä mitään valmista ja aikataulu on sen takia määrittämätön. Askel kerrallaan. Ensin katsotaan ratkaisu periaatteessa, sen jälkeen, olisiko se vietävissä hallinnoissa läpi ja viimeinen vaihe on sovittelijavaihe. Toivottaisiin, että viimeistään huomenna kuvio olisi valmis, Aarto kertoi.

ILMOITUS

– Jos tämä kaatuu, ollaan taas lähtöruudussa, mutta olen ymmärtänyt, että nyt ollaan ihan vakavasti etsimässä ulospääsyä tästä tilanteesta.

Sekä Aarton että Niemisen mukaan varsinainen työehtosopimus on pitkälti valmis kunhan pakettilajittelijoiden asia on sovittu.

– Jos tämä ratkaisu saadaan maaliin, niin osana kokonaisuutta sovittelijan esitys olisi meille kelvannut sunnuntaina, Nieminen sanoi.

PAUn lähtökohta neuvotteluissa on sama kuin alusta asti: pakettilajittelijoiden työehtoja ei heikennetä.