Lehtikuva/Vesa Moilanen

Lakko ja tukilakot olivat tiedossa jo kolme kuukautta sitten.

Kokoomus lisää hallituksen paineita pitkään velloneessa postikiistassa. Puheenjohtaja Petteri Orpo väläytti maanantaina luottamusäänestystä pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron asemasta.

Orpo kertoo asiasta blogissaan. Hän viittaa ministerien ristiriitaisiin lausuntoihin asiassa ja kysyy, ovatko he puhuneet eduskunnan edessä totta.

Orpo kysyy Rinteeltä ja Paaterolta, milloin he saivat tietää Postin työntekijöiden liikkeenluovutuksesta Posti Palvelut -tytäryhtiöön ja antoivatko he tukensa Postin johdon suunnitelmille liikkeenluovutuksesta.

”Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9 000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto?”

Viime torstain kyselytunnilla ministeri Paatero vastasi kysymykseen Postin liikkeenluovutuksesta, että ”päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään”.

ILMOITUS

Pääministeri Rinne jatkoi: ”… ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin”.

Orpo viittaa blogissaan Ilta-Sanomien tietoihin , joiden mukaan Posti informoi suunnitelmistaan toteuttaa liikkeenluovutus ja siirtää työntekijöitään toisen työehtosopimuksen piiriin Paateroa ja tämän avustajakuntaa ensimmäisen kerran jo 7. kesäkuuta. 21. elokuuta Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi ministerille liikkeenluovutuksesta ja sen aikataulusta paketti- ja verkkokaupan osalta.

Posti tiedotti 29. syyskuuta siirtävänsä Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstön vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton heikomman työehtosopimuksen piiriin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU reagoi asiaan heti lakolla ja muut kuljetusliitot lupasivat tukea sen työtaistelulle. Tilanteen on annettu kehittyä tähän pisteeseen kolme kuukautta, vaikka koko ajan on ollut tiedossa, että Postin yritys työehtoshoppailuun torjutaan asteittain kovenevilla tukilakoilla. AKT:n tukilakko sulkee satamat torstaina, jos ratkaisua ei sitä ennen synny.

Työriidan selvittely jatkui aamulla Etelärannassa.