Lehtikuva/Roni Lehti

Paras ja nopein ratkaisu Seppo Koskisen mukaan olisi se, että Postin hallitus eroaisi kokonaan, jolloin menetetty luottamus saataisiin työnantajan suunnalle palautumaan.

– Lisäksi uuden hallituksen pitäisi antaa työntekijöille nykyistä enemmän valtaa. Teknisestihän tämä olisi helppoa, koska kyse on kuitenkin valtionyhtiöstä, Koskinen muotoilee.

Länsiväylän haastattelema työoikeuteen erikoistunut Turun yliopiston oikeustieteen professori Seppo Koskinen pitää sunnuntaina solmuun mennyttä työmarkkinatilannetta sangen erikoisena.

Harvoin nähty näin massiivisia tukitoimia

Koskisen mukaan lakkotoiminta on yllättävän laajaa.

– Nythän tilanne on se, että tukilakot kohdistuvat yhteen yritykseen. Voisi kärjistäen sanoa, että vastakkain ovat vahvat työntekijät ja heikko työnantaja. Suomessa on harvoin nähty vastaavia massiivisia tukilakkotoimenpiteitä, Koskinen arvioi.

ILMOITUS

Koskinen ei usko, että laajatkaan tukilakot johtaisivat yleislakon kaltaiseen tilanteeseen.

– PAU on kuitenkin suhteellisen pieni liitto ja nyt voimassa olevat tukilakot ovat kestoltaan vielä lyhytaikaisia. Kokonaisuudessaan tästä vuodesta voi kuitenkin tulla hyvinkin merkittävä lakkovuosi, Koskinen arvioi.

– Minun veikkaukseni on se, että tämä tilanne selviää sillä, että viisaampi osapuoli väistyy.

”Medialiitto oikeassa”

Medialiitto on tullut vedetyksi mukaan Postin tukilakkoihin vastoin omaa tahtoaan.

Medialiitto muistuttaa, että sen jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksia. Se aikoo tehdä jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa.

Se myös kieltäytyy olemasta Paltan ja PAU:n sopiman työehtosopimuksen osapuoli.

– Tässä suhteessa Medialiitto on aivan oikeassa, sillä tällaista sopimusta Medialiiton olisi ollut hyvin hankala tehdä, Koskinen sanoo.