Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kunnanhallitukset esittävät jälleen kiinteistöveron korotusta, ja samanaikaisesti tutkitaan mahdollisuutta muuttaa verotuksen rakennetta. Monissa kunnissa kiinteistöverojen tuotto ylittää asuinalueiden infraan käytetyt kustannukset.

Toisaalta esimerkiksi omakotiasuminen on ollut haluttua. Omakotiliiton tutkimuksen mukaan 80 prosenttia ihmisistä haluaisi asua omakotitalossa, mutta tätä hyvinvointinäkökulmaa ei edistetä verotuksen roimilla korotuksilla.

Erityisen epäoikeudenmukaista veropolitiikka on työeläkeläisille, jotka maksavat eläketulostaan noin kuusi prosenttia enemmän veroa kuin vastaavasta työpalkasta. Sen lisäksi eläkettä alennetaan vuosittain leikatulla indeksillä, ja samanaikaisesti asumisen ja energian verotusta korotetaan.

Eläkeläisiä siirtyy tämän vuoksi jopa toimeentulotuen piiriin, eikä se ole valtion etu. Vinoutunut ja hallitsematon verotuskäytäntö täyttää perustuslain vastaisen taloudellisen ikäsyrjinnän tunnusmerkit.

Valitettavasti poliittiset puolueet ja eläkejärjestöt eivät tuo tätä esiin.

Puolue, joka havaitsee, että hyvinvointi-Suomessa miljoonaa äänioikeutettua eläkeläistä syrjitään, voittaa seuraavat eduskuntavaalit 2.4.2023. Ongelma on hyvä tunnistaa myös syksyn kunnanvaltuustoissa, kun kiinteistöverosta päätetään.

Esko Järvenpää
Jämsä