Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kiistan ratkaisu on nyt hallituksen käsissä ja avain Postin hallituksen tekemän työn halpuuttamispäätöksen kumoaminen.

Postilakossa alkoi maanantaina kolmas viikko. Sen tukitoimet pysäyttivät maanantaina pääkaupunkiseudun bussiliikenteen ja ne vaikeuttavat lento- ja laivaliikennettä.

Lisää on tulossa. Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU on antanut uuden lakkovaroituksen Posti Oy:ssä. Työnseisaukset jatkuvat sunnuntaihin 22.12. asti ellei kiistassa sitä ennen synny sovintoa.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT laajentaa PAU:n työnseisauksia koskevaa myötätuntotyötaistelua ahtausalan työehtosopimukseen. Myötätuntotyötaistelu alkaa torstaina 28.11.2019 kello 06 ja päättyy lauantaina 30.11. kello 06, mikäli Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU ry:n työnseisaukset jatkuvat. Myötätuntotyötaistelun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorit ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Kiista olisi jo ratkennut sunnuntaina ellei sanomalehtien kustantajia edustava Medialiitto olisi hylännyt sovintoehdotusta.

Esityksen mukaan Posti Palvelut Oy, PAU, Medialiitto ja Teollisuusliitto olisivat solmineet yrityskohtaisen Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen, jonka mukaan työsuhteissa olisi noudatettu Viestintä- ja logistiikka-alan eli PAU:n työehtosopimusta. Pakettilajittelun henkilöstö on noudattanut 1.11.2019 alkaen Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimusta. Posti Palvelut Oy:n työnantajapuolta edustaa Medialiitto.

ILMOITUS

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoi pakettilajittelijoiden siirtämisen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin olleen Postin oma liiketoimintapäätös.

– Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät. Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin.

Näin ongelma palaa sinne, mistä se on lähtenytkin, Postin loppukesällä tehtyyn päätökseen siirtää pakettilajittelijat huonomman sopimuksen piiriin, jota alan muut toimijat eivät noudata.

Postin hallintoneuvoston jäsen Pia Lohikoski kiteytti tilanteen twiittiinsä aamulla:

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron toiminta asiassa on ollut hapuilevaa ja se syö koko hallituksen uskottavuutta tilanteen pitkittyessä ja mutkistuessa. Kun asiassa ei muuten päästä eteenpäin, on omistajan puututtava Postin toimintaan ja siinä yhteydessä vaihdettava myös Postin hallitus. Muuten koko Suomi seisoo yhden työnantajaliiton jääräpäisyyden takia.