Lehtikuva/Vesa Moilanen

Onnittelut kymmenvuotiaalle Kohtuus vaarassa -kansalaisliikkeelle. Toimintanne on arvokasta muistuttaessanne luontoa kunnioittavan kohtuullisen elämäntavan merkityksestä. Vallitseva mantra talouskasvusta ja kilpailukyvystä on jo aikansa elänyt – kuka enää tosissaan uskoo siihen?

Kulutuksemme ja pahoinvointimme kasvaa, ja Äiti Maa kärsii ja tukehtuu jätöksiimme. Olemme kadottaneet yhteyden luontoon, itseemme ja toisiimme. Tyhjyyden tunteemme ja ahdistuksemme näkyvät yhä pakonomaisempana kuluttamisena, työntekona ja suorittamisena. Kunpa malttaisimme pysähtyä ja kuunnella, mitä intuitiomme meille kertoo, kun lopetamme joutavan kiireen ja tärkeilyn.

Jospa hidastaisimme ja vähentäisimme työntekoa ja keskittyisimme olennaiseen: omasta ja yhteisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen. Satsaisimme läheisiin ihmissuhteisiin, kasvispainotteiseen lähiruokaan ja luonnossa liikkumiseen ja rauhoittumiseen. Oppisimme nauttimaan yksinkertaisesta ja vaatimattomasta mutta sitäkin antoisammasta elämästä.

Kun luopuu korvike-elämästä, voi saada aidompaa ja kestävämpää tilalle: itsekunnioituksen ja elämänilon myötä luonnollisen yhteyden tunteen koko luomakuntaan.

Jaana Haverinen
Joensuu