Perttu Iso-Markku

Vasemmisto voi olla europarlamentissa kokoaan suurempi, sanoo Silvia Modig.

Parikymmentä vasemmiston europarlamentaarikkoa kokoontui tällä viikolla (19.–21.11.) Helsinkiin opintopäiville. Kyseessä on kaksi kertaa vuodessa toistuva GUE/NGL-ryhmän perinne. Ryhmä vierailee opintopäivillä maissa, jossa sillä on europarlamentaarikkoja.

– Tällä kertaa halusimme käydä yhteisen keskustelun, mitä konkreettisia keinoja on tehdä sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan, kertoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig.

Tämän lisäksi listalla oli nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja työelämän tasa-arvo.

Ilmastopolitiikkaa koskevassa keskustelussa paljastui, että vasemmiston ongelmat ovat monin paikoin hyvin samankaltaisia. Siinä missä Suomessa metsäkeskustelu kääntyy helposti väännöksi ”vasemmisto haluaa lakkauttaa suomalaisen metsäteollisuuden”, on Tanskassa väännön kohteena metsien asemesta porsasteollisuus.

– Vasemmistolle on erittäin tärkeää, että siirtymä on oikeudenmukainen. Samaan aikaan kun kamppailemme ilmastokriisiä vastaan, takaamme ihmisille töitä. Meidän pitää varmistaa, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eivät maksa kovinta hintaa, toteaa tanskalainen vasemmistomeppi Nikolaj Villumsen, joka nousi Modigin tavoin kevään eurovaaleissa europarlamenttiin.

ILMOITUS

Villumsen huomauttaa, että jos siirtymästä ei tehdä oikeudenmukaista, ei minkäänlaista siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan tule.

– Ihmiset eivät tue sitä.

Villumsenin ja Modigin ruotsalainen kollega Malin Björk sanoo verotuksen olevan tässä avainasemassa. Verotuksen avulla pystytään ohjaamaan teollisuutta ilmastoystävällisempään suuntaan.

– Ja toinen on investointipolitiikka. Täällä olemme kuulleet, että esimerkiksi uuden teknologian lisäksi tulee investoida ihmisiin, Björk sanoo.

Hyvinvointitaloutena tunnettu ajatus on Suomen hallituksen tärkeimpiä asioita.

Omalla viestillä äärioikeistoa vastaan

Äärioikeiston nousu koskettaa kolmikosta jokaisen kotimaata. Yksinkertaista rohtoa äärioikeiston kukistamiseen ei ole, kaikki kolme painottivat.

Selvää on, että vasemmiston pitää olla parempi oman viestinsä sanomisessa. Äärioikeiston viljelemä pelkoretoriikka uppoaa helposti, kun ihmiset pelkäävät esimerkiksi työpaikkojensa puolesta.

Siksi yläkäsitteiden sijaan keskustelu pitää saada ruohonjuuritasolle. Mitä oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan tarkoittaa ihmisille.

– Kyllä, joitakin työpaikkoja tulee katoamaan, mutta niiden tilalle syntyy uusia, Modig sanoo.

Vasemmisto voi olla kokoaan suurempi

Kolmikosta Björk istui jo viime kaudella europarlamentissa. Kevään eurovaaleissa europarlamentin voimatasapaino muuttui täysin, kun kaksi suurinta ryhmää (sosiaalidemokraatit ja niin sanottu maltillinen oikeisto) menettivät asemiaan. Nyt ne eivät pysty enää yhdessä jakamaan valtaa sulle-mulle-periaatteella. Tämä antaa meppikolmikon mukaan vasemmistoryhmälle mahdollisuuden kasvattaa valtaansa.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ajaa tätä parlamenttia progressiiviseen punavihreään suuntaan. Tämä tarkoittaa, että pienempien puolueiden pitää tehdä vielä enemmän työtä ja olla parempi. Se tarkoittaa myös, että meidän pitää liittoutua edistyksellisen enemmistön kanssa, aina vasemmistosta liberaaleihin, Björk kuvailee.

– Vähän kuten teidän hallituksenne Suomessa. Meillä ei ole vaihtoehtoa, se koskee niin oikeusvaltion ja demokratian turvaamista kuin ilmastotoimia.

Modig huomauttaa, että nyt kaikkien ryhmien pitää etsiä uusia ystäviä.

– Tässä me olemme hyviä. Me voimme olla kokoamme suurempia, Modig sanoo.