Lehtikuva/Seppo Samuli

Neljä työmarkkinakonkaria aloitti aamulla kiistan ratkaisemisen.

Postilakon aiheuttanutta sopimuskiistaa ratkomaan kutsutut työmarkkinakonkarit Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin aloittivat työnsä aamulla valtakunnansovittelijan toimistossa. Aikaa on vähän, sillä liikennettä laajasti vaikeuttavat tukilakot ovat alkamassa maanantaiaamuna.

Ongelman ydin on siinä, että valtion omistama Posti vaihtoi 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen aiempaa heikompaan ja halvempaan.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) toisti torstaina eduskunnan kyselytunnilla aiemmin sanomansa: päätöksen sopimuksen siirtämisestä toiseen liittoon teki Postin hallitus. Ministerille asiasta kerrottiin vasta jälkikäteen.

– Tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään, Paatero sanoi.

– Uskon, että tällä neljän hengen ryhmällä, joka aloittaa työskentelyn mahdollisimman nopeasti, saadaan ratkaisu löydettyä näitten osapuolten välillä, jonka jälkeen saadaan mahdollisimman nopeasti Posti takaisin kulkemaan ja meille kaikille tärkeä palvelu huolehdittua, mutta niin myöskin tietysti, että työntekijät kokevat tulleensa kuulluiksi, ministeri jatkoi.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton ja SDP:n eduskuntaryhmät ilmoittivat torstaina vastustavansa työehtoshoppailua. Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi hallituksen huolehtivan siitä, että ”tällainen työehtosopimusshoppailu tavalla tai toisella suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään”.

”Kiertely pitää lopettaa”

Kansanedustaja Johannes Yrttiahon (vas.) mukaan perusongelma eli valtionyhtiön ”törkeä ja yksipuolinen päätös” vaihtaa sopimus yritetään jatkuvasti kiertää. Työryhmän sijaan hallituksella itsellään olisi ratkaisun avaimet asiassa.

– Omistajaohjausministerin ja hallituksen tulee lopettaa kiertely ja puuttua perusasiaan: ministerin tulee edellyttää Postin hallitukselta, että se peruu päätöksensä työehtosopimuksen vaihtamisesta, Yrttiaho vaatii.

– Yhtiön hallituksen ohi ei ministeri asiaa voi päättää, mutta hallitus voidaan vaihtaa. Näin tulee toimia, jos päätös ei muutu. Tätä ovat postilaisetkin vaatineet.

Yrttiahon mukaan työsopimusshoppailu on aina tuomittavaa, mutta erityisen tuomittavaa se on valtion ja kuntien omistamissa yhtiöissä.

– Käytäntö on yleistymässä ja julkiset työnantajat avaavat nyt latua. Esimerkiksi Turussa kaupungin omistama kiinteistö- ja ruokapalveluista vastaava Arkea Oy on päättänyt vaihtaa yli tuhannen työntekijän sopimuksen heikompaan ja leikata näin palkkoja jopa 30 prosenttia. Työntekijät taistelevat nyt Turussakin työehtojensa heikentämistä vastaan. Valtakunnan tasolla Postia seuraavat pian muut valtionyhtiöt, muun muassa VR, Finnair, Arctia.

”Valtio avaa tietä shoppailussa”

Yrttiaho syyttää julkisen vallan tekevän toiminnallaan sopimusshoppailusta hyväksyttävää myös yksityisissä yrityksissä. Palkat ja työehdot, mutta myös työntekijöiden neuvotteluasema työmarkkinoilla heikkenevät rajusti.

– Maan hallituksen tulee paitsi peruuttaa Postin hallituksen päätös, myös omistajapolitiikassaan yksiselitteisesti kieltää työsopimusshoppailu. Omistajaohjauksen tulee olla nykyistä tiukemmin vastaavan ministerin ja hallituksen vastuulla. Eduskunnan valtaa tulee lisätä. Nykyinen järjestelmä näyttää mahdollistavan jopa sen, että keskeiset poliitikot pakenevat vastuuta omistajaohjausyksikön virkamiesten selän taakse.

Yrttiahon mukaan valtionyhtiöiden ja kuntayhtiöiden sopimusshoppailun taustalla on pitkään jatkunut julkisten toimintojen yhtiöittäminen ja toiminnan alistaminen markkinakilpailulle.

– Se on oikeistopolitiikkaa, jolla yhteiskunnalle tärkeitä toimintoja ajetaan lopulta yksityiseen omistukseen ja yksityisen voitontavoittelun välineiksi. Valtion ja kuntien yhtiöissä yleistyvään tes-shoppailuun ei saada pysyvää ratkaisua ennen kuin tämä suunta muutetaan.