Lehtikuva/Roni Rekomaa

Varapuheenjohtaja Turja Lehtonen vakuutti Teollisuusliiton tukevan postilaisten taistelua.

Teollisuusliittoa rökitettiin SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina poikkeuksellisen rajuin sanankääntein. Syynä oli Postin sopimusshoppailu, jossa 700 pakettilajittelijaa siirrettiin marraskuun alusta lukien Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn sopimuksesta Teollisuusliiton ja Medialiiton heikompaan sopimukseen.

Viime viikolla Teollisuusliitto ja Medialiitto allekirjoittivat lisäpöytäkirjan, jolla nykyisten pakettilajittelijoiden palkka ja pääosin muutkin työehdot turvataan runsaaksi kahdeksi vuodeksi.

PAUn pirkanmaalaisten pääluottamusmies Leo Harra syytti Teollisuusliittoa oman liittonsa edunvalvonnan ja työtaistelun tietoisesta sabotoimisesta. Hän kuvaili värikkäästi Teollisuusliiton vetäneen PAUn vuosien työn vessanpöntöstä alas ja laittaneen kannen kiinni. Harra kehotti miettimään, kenen palkkalistoilla ay-liikkeessä ollaan.

Lähes kaikissa edustajiston puheenvuoroissa tuettiin PAUn työtaistelua, mutta Eveliina Koivisto Teollisuusliitosta muistutti myös, että ainoa työmarkkinahäirikkö tässä asiassa on työnantaja.

Monissa puheenvuoroissa oltiin huolestuneita ay-liikkeen sisäisestä solidaarisuudesta ja varoitettiin riitelyn ajavan työntekijöitä Loimaan kassaan. Kari Lampinen PAUsta sanoi ay-liikkeen menettäneen 100 000 jäsentä viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Hänkin moitti toisen liiton tulevan toisen tontille ja puhui jäsenkalastelusta sekä oman pesän likaamisesta.

ILMOITUS

Sauli Isokoski PAMista sanoi työnantajan myös käyttävän tilannetta hyväkseen repiäkseen työväen selkänahasta viimeisetkin rippeet.

Kai Laaksonen AKT:sta päivitteli, että Postin työntekijät ollaan heittämässä susille työväenpuolueiden ollessa hallituksessa. Ollaan tuhon tiellä, jos liittojen välillä ei ole solidaarisuutta, Laaksonen sanoi, ja kehotti ”joidenkin liittojen” hallinnossa olevia katsomaan peiliin.

Teollisuusliitto neuvottelee tammikuussa

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen vastasi ryöpytykseen. Hän kertoi liiton tukevan PAUn työtaistelua. Teollisuusliitto on sanonut, että se ei hyväksy työehtoshoppailua, eikä rikkureita lakon murtajina. Liitto ei myöskään ole pyrkinyt kampittamaan PAUn lakkoa.

Lehtonen kertasi jupakan alkaneen siitä, että työnantaja siirsi pakettilajittelijat aiemmin syksyllä toiseen sopimukseen, jonka hän myönsi heikkotasoiseksi. Viime viikon lisäpöytäkirjalla Teollisuusliitto halusi turvata sen, että heidän työehtonsa eivät putoa.

Jakajien 50 vuotta vanha sopimus tuli Teollisuusliitolle liittofuusiossa. Teollisuusliitto ei ole vielä kertaakaan itse neuvotellut siitä, vaan ensimmäiset neuvottelut alkavat tammikuussa.

Jos PAU voittaa oman taistelunsa, Teollisuusliiton ja Medialiiton lisäpöytäkirja pyyhkiytyy pois, Lehtonen sanoi.

”Meillä koko Suomen työmarkkinat”

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat neuvotelleet omasta sopimuksestaan tuloksetta jo yhdeksän viikkoa. Turja Lehtosen mukaan neuvotteluja vaikeuttaa se, että osa sak:laisista ja sttk:laisista liitoista on ulkoistanut edunvalvontansa Teollisuusliitolle. Ne odottavat teknologiateollisuuden päänavausta ja ovat sitoneet tavoitteensa sen tulokseen.

Meidän neuvotteluihimme on raahattu koko Suomen työmarkkinaratkaisu, Lehtonen valitti

Hän kertoi Teknologiateollisuuden Minna Helteen sanoneen monista Teollisuusliiton tavoitteista, että tämä sopisi kyllä meille, mutta kun se leviää kaikille muillekin aloille.

Paatero sai tietää päätöksen jälkeen

Uutistoimisto STT kertoi keskiviikkona valtion omistajaohjausosaston antaneen aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen. STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero totesi torstaina saanneensa Postilta informaatiota asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana.

– Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen, Paatero totesi tiedotteessa.

– Valtion omistajapolitiikkaa koskevien periaatteiden ja osakeyhtiölain mukaisesti tämän kaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle, hän jatkoi.

Pääminiseri Antti Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa, että asia on valtakunnansovittelijan käsissä. Työtaistelu pitäisi saada loppumaan, mutta Rinne ei ottanut kantaa siihen, aikooko valtiovalta tehdä asialle jotakin.

Neuvottelut postilakosta päättyivät tuloksettomina viime yönä. PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan ratkaisun avaimet ovat nyt Postin hallituksen ja sitä ohjeistavan valtio-omistajan käsissä.

Sovittelun jatkumisesta ei ole tietoa. PAUn työtaistelun tukitoimet laajenevat ensi viikolla.