Lehtikuva/Joao Laet

Amazonin sademetsien tuho on uusimmalla mittausjaksolla ollut suurinta yli vuosikymmeneen.

Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro sanoi keskiviikkona, etteivät metsänhakkuut ja tulipalot Amazonin alueella lopu, koska ne ”kuuluvat Brasiliassa kulttuuriin”.

Brasilian avaruusviraston INPE:n satelliittikuviin perustuvat luvut kertoivat maanantaina, että Amazonin sademetsien tuho on uusimmalla mittausjaksolla ollut suurinta yli vuosikymmeneen.

Heinäkuun loppuun päättyneellä 12 kuukauden kaudella metsää tuhoutui 9 762 neliökilometriä. Tämä on lähes täsmälleen yhtä suuri alue kuin Uudenmaan maakunta Suomessa. Määrä on suurin sitten vuoden 2008.

12 kuukauden jaksolla metsää tuhoutui Uudenmaan maakunnan verran.

Edelliseen 12 kuukauden jaksoon verrattuna tuhoalueen pinta-ala kasvoi lähes 30 prosenttia.

Osa metsäpaloista johtuu aina luonnollisista syistä, mutta määrien vaihtelusta voidaan lukea niihin vaikuttavia muita tekijöitä.

ILMOITUS

”Bolsonaron syytä”

Brasilian Amazon-tutkimusinstituutissa työskentelevä biologi Philip Fearnside kirjoittaa Mongabay-ympäristöjulkaisussa, että metsäkadon lisääntymisestä voi ehdottomasti syyttää Bolsonaron hallitusta.

Metsänhakkuiden ja metsien polttamisen takana on Fearnsiden mukaan sekä hallituksen jatkuva ympäristönvastainen retoriikka että sen konkreettiset toimet, kuten ympäristöhallinnon kutistaminen ja rankaisemattomuus laittomista hakkuista.

Fearnside huomauttaa, että tosiasiassa tilanne on vielä huonompi, koska tuho on jatkunut poikkeuksellisen suurena myös heinäkuun jälkeen. Elokuussa metsää hävisi 222 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana, ja syyskuussa 96 prosenttia enemmän.

Elinkelpoisuus uhattuna

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa varoitti pari viikkoa sitten ihmisen toiminnan johtaneen 20 viime vuoden aikana siihen, että Amazonin sademetsät ovat kuivumassa ja niiden kyky pitää itseään yllä on vaarassa.

Yhdysvaltalainen tutkija Monica de Bolle julkaisi lokakuussa raportin, jossa myös arvioitiin lähellä olevan tilanteen, jossa Amazonin metsät eivät enää pysty tuottamaan riittävästi sadetta pitääkseen itseään yllä. De Bollen mukaan ratkaiseva käännekohta saattaa olla edessä jo vuoteen 2021 mennessä.