Lehtikuva/Roni Rekomaa

Postin pakettipalveluista voi tulla SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan markkinahäirikkö.

Muissa pakettipalveluissa noudatetaan parempaa sopimusta kuin Postissa, mutta Posti haluaa alalle selvästi nykyistä matalapalkkaisemman työehtosopimuksen.

– Tässä huolettaa, että Posti on ottamassa matalat työehtojen tasot käyttöön toimialalla, jossa muut toimivat paremmin pelisäännöin. Tämä huolettaa niin työntekijöitä kuin työnantajia, Eloranta sanoi UP-uutispalvelulle SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina.

– Toivon, että Postipalveluihin siirtyneiden pakettilajittelijoiden työehdot pystytään turvaamaan. Varmaan kukaan ei ole halua halpatyöjoukkoa markkinoille.

Eloranta ei ota suoraan kantaa, minkä työehtosopimuksen mukaan Postin pakettipalvelun 700 henkilön palkat tulisi määrätä. Työnantajapuoli on sopimassa työehtosopimuksen Teollisuusliiton kanssa, vaikka työntekijät kuuluvat Posti- ja logistiikka-alan unioniin (PAU). Tämä syyttää Teollisuusliittoa palkkojen dumppauksesta ja työnantajaa työehtosopimusshoppailusta.

Työnantajan pitää ymmärtää seuraukset

– Työnantajalla on vapaa järjestäytymisoikeus. Siihen puuttuminen on sellaista, että sen jälkeen puhuttaisiin meidän järjestäytymisoikeudestamme. Toki työnantajan tulee ymmärtää, mitä seuraa, jos tekee sopimuksen porukan kanssa, jolla ei ole alalla yhtään jäsentä, Eloranta kommentoi.

Työehtosopimuksen siirtymiset toiseen liittoon ovat Elorannan mukaan tavallisia. Hän viittaa Palmiaan, Leijona Cateringiin ja Senaatti-kiinteistöihin, joissa liikkeenluovutuksen myötä työntekijät siirrettiin heikomman työehtosopimuksen piiriin. Teollisuudessakin siivoojat ja vartijat on siirretty alemman palkkatason sopimuksiin.