Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”En voi mitenkään hyväksyä, että valtio olisi omistajana ollut mukana runnomassa jo ennestään pienipalkkaisia työntekijöitä vielä heikomman työehtosopimuksen piiriin.”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto hämmästelee tuoreita uutisia, joiden mukaan Postin pakettilajittelijoiden siirrolle halvemman työehtosopimuksen piiriin olisi ollut valtion omistajaohjauksen tuki. Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoi asiasta tiedotteessa eilen.

– Minulle tämä tuli yllätyksenä. Olen ollut siinä käsityksessä, ettei siirrolle ollut omistajan siunausta ja että asia on edelleen aidosti neuvoteltavissa, Kautto sanoo.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero ei kuitenkaan kiistänyt Kuusiston väitettä, joten tilanne on Kauton mukaan kaikkea muuta kuin selkeä.

Kautto toivoo Paaterolta suoraa vastausta siihen, onko 700 pakettilajittelijan siirto tehty ministerin tuella.

– En voi mitenkään hyväksyä, että valtio olisi omistajana ollut mukana runnomassa jo ennestään pienipalkkaisia työntekijöitä vielä heikomman työehtosopimuksen piiriin – etenkin kun samaan aikaan Postin johdon tiedetään nautiskelleen miljoona-ansioista. Toivottavasti tämä ei pidä paikkaansa.

Kautto vaatii, että hallitus selkeyttää sanomaansa omistajana Postin työehtokiistassa ja panee työehtosopimuskeinottelulle stopin.

– Tällaista tilannetta, jossa työnantaja heikentää työntekijöiden asemaa ja menee sitten ministerin selän taakse ei yksinkertaisesti saa syntyä.